Un sfert dintre angajatii la negru din Romania detin diplome universitare (studiu)
Data publicarii: 12-09-2012 | HR/Cariere
Aproximativ un sfert (20% - 30%) dintre angajatii la negru detine diplome universitare in tari precum Romania, Belgia, Cipru, Franta, Grecia, Israel, Rusia, Ucraina si Regatul Unit, potrivit raportului 'In From the Shadow: integrating Europe's informal labor ', publicat de Banca Mondiala.
'In Cehia, Ungaria, Romania si Slovenia o parte mare a celor care muncesc la negru sunt angajati in activitati de inalta calificare, non-manuale. Pe de alta parte, in Italia, Portugalia si Spania, o mare parte dintre muncitorii la negru sunt angajati in munca manuala, de calificare scazuta', se arata in document.
Potrivit raportului, in Romania miscarea somerilor catre munca la negru a fost mai mare si mai rapida decat cea spre munca legala.
'Taxele si contributiile sociale sunt mentionate ca fiind motivatii importante pentru a munci la negru. In Ungaria si Lituania intre 30-35% dintre repondenti au declarat ca taxele sunt cel mai important motiv pentru a munci la negru, iar in Slovenia, Romania, Slovacia si Bulgaria procentul se situeaza la 10% din raspunsuri', informeaza sursa citata.
Aceasta mai arata ca in Republica Ceha doar 3% din salariati au primit salariile in plic, in ultimele 12 luni, in Slovenia 5%, in Polonia si Lituania 11%, in Letonia 17%, iar in Romania 23%.
'In Romania, angajatii au primit aproximativ 70% din salariile lor in acest mod, in timp ce in alte tari ponderea salariului nedeclarat ca un procent din total salariu era mult mai mic', se arata in studiu.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman