SUA: Obama accepta nominalizarea democratilor si le promite americanilor zile mai bune

Data publicarii: 07-09-2012 | International

Barack Obama, presedintele in functie al SUA, a acceptat joi seara nominalizarea oficiala din partea Partidului Democrat in cursa pentru Casa Alba, indemnandu-si sustinatorii sa nu renunte la visul de schimbare, pe care democratul l-a intruchipat in 2008, relateaza vineri Associated Press.

Obama a folosit prilejul discursului de inchidere a Conventiei Democrate de la Charlotte, statul Carolina de Nord, transmis de televiziuni in intreaga tara, pentru a incerca sa reinvie entuziasmul care l-a impins spre primul mandat prezidential, in 2008. 

Cu doar doua luni inaintea datei alegerilor, 6 noiembrie, Barack Obama are nevoie sa atraga de partea sa votantii indecisi, mai ales pe cei care au fost convinsi de mesajul lui de speranta si schimbare in 2008, dar care se simt acum deziluzionati, dupa ani de criza economica si dispute politice continue. 

"Alegerile de acum patru ani nu au fost despre mine. Au fost despre voi. Concetatenii mei, voi ati fost schimbarea", a proclamat actualul presedinte. Poporului american ii revine meritul pentru realizarile mandatului de pana acum - reforma sistemului de sanatate, modificarea politicilor in materie de imigratie sau acceptarea homosexualilor in armata, a subliniat candidatul democrat. 

El si-a construit discursul pe mesajul transmis permanent de democrati pe parcursul Conventiei, acela ca SUA sunt pe drumul refacerii economice si ca Romney va reinvia politici esuate, taind impozitele pentru bogati si programe care ii dau americanului de rand o sansa pentru un viitor mai prosper. "Daca respingeti ideea ca visul acestei natiuni este rezervat celor putini, vocea voastra trebuie sa se auda in aceste alegeri", le-a transmis el alegatorilor. 

Cei doi candidati sunt angajati intr-o cursa stransa, sondajele aratand ca Romney, un om de afaceri bogat si fost guvernator de Massachusetts, este vazut ca mai potrivit pentru a relansa economia, iar Obama, ca intelegand mai bine problemele americanului obisnuit. 

Discursul lui Barack Obama a marcat punctul culminant al celor trei zile ale Conventiei. Prima Doamna Michelle Obama a fost vedeta primei zile, vorbind despre originile umile ale sotului sau si despre compasiunea lui fata de cei care trec prin dificultati. Bill Clinton, popularul fost presedinte democrat care a condus SUA intr-o perioada de prosperitate, a rostit un discurs entuziasmant miercuri, garantand pentru politicile economice ale lui Obama si indemnandu-i pe americani sa nu se indrepte spre republicani. 

Desi economia a fost subiectul dominant al Conventiei, democratii au abordat si probleme de securitate nationala. Vorbitorii au pus accentul mai ales pe faptul ca Obama si-a respectat promisiunea de a retrage fortele combatante din Irak si, mai ales, pe ordinul presedintelui care a condus la lichidarea liderului Al-Qaida, Osama ben Laden. 

Ironizand un slogan republican prin care americanii sunt intrebati daca o duc mai bine sub Obama, John Kerry, candidatul prezidential democrat in 2004, le-a spus delegatilor: "Intrebati-l pe Osama ben Laden daca o duce mai bine acum decat in urma cu patru ani". 

Romney este "blocat intr-o bucla temporala a Razboiului Rece", considerand Rusia, nu Al-Qaida, inamicul numarul 1 al Americii, a spus Obama, observand ca lui Romney si coechipierului acestuia, Paul Ryan, le lipseste experienta in politica externa, si ca acestia vor readuce America "intr-o epoca de gafe care a costat-o atat de mult". 

Cuvintele finale ale discursului sau au reluat retorica exaltanta care a aprins in urma cu patru ani imaginatia Americii si l-a propulsat pe Obama spre scaunul de la Casa Alba: "America, nu am spus niciodata ca aceasta calatorie va fi usoara, si nici nu voi promite aceasta acum. Da, calea noastra este mai grea - insa duce spre un loc mai bun. Da, drumul nostru este mai lung - insa vom calatori impreuna. Nu ne intoarcem din drum. Nu lasam pe nimeni in urma. Ne tragem unii pe altii. Ne tragem putere din victoriile noastre, invatam din greselile noastre, insa privim in continuare tinta spre acel orizont indepartat, stiind ca Providenta este cu noi si ca suntem, cu siguranta, binecuvantati ca suntem cetateni ai celei mai mari natiuni de pe pamant". 

Delegatii au izbucnit in ovatii, unii cu ochii in lacrimi. Michelle Obama si fiicele cuplului, Michelle si Sasha, i s-au alaturat presedintelui pe podium, urmate de alti membri ai familiei, de Joe Biden si de sotia acestuia. 

Obama avea nevoie sa convinga, prin discursul sau, nu doar alegatorii indecisi, ci si baza partidului sau, pentru a-si completa fondurile de campanie, capitol la care Romney si republicanii stau mult mai bine. 

Invocand amenintarea unei furtuni, organizatorii Conventiei au renuntat la planul ca Obama sa vorbeasca in fata unei multimi imense pe un stadion cu 74.000 de locuri, si au decis sa mute evenimentul in sala acoperita a Conventiei, cu 15.000 de locuri. 

Vineri, Barack Obama urmeaza sa porneasca din nou in campanie, alaturi de Joe Biden, in New Hampshire si Iowa. La data de 3 octombrie va avea loc prima din cele trei dezbateri televizate Obama-Romney care vor precede scrutinul de la 6 noiembrie.

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: