Ecaterina Andronescu: Introducerea bacalaureatului profesional nu va schimba continutul programei
Data publicarii: 05-09-2012 | Diverse
Ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, a declarat ca adoptarea proiectului de lege care prevede introducerea bacalaureatului profesional nu va schimba continutul programei scolare pe care au parcurs-o elevii in timpul liceului si nici modul de sustinere al examenului de bacalaureat national.
Andronescu a spus miercuri, la Palatul Parlamentului, intr-o conferinta de presa, ca sustinerea bacalaureatului profesional va intra in vigoare in anul scolar 2012-2013 in cazul in care va fi adoptat de Senat, care este camera legislativa decizionala.
"Amendamentele pe care comisia le-a acceptat pentru Ordonanta de Urgenta a Guvernului care gestioneaza examenul de bacalaureat nu schimba bacalaureatul asa cum a fost el sustinut din 2009 incoace. In 2009, 2010, 2011, bacalaureatul s-a sustinut pe probele care se vor sustine si in acest an scolar 2012-2013. Adauga in plus diploma de bacalaureat si examenul de bacalaureat profesional pentru cei care se reorienteaza spre piata muncii. Am facut acest lucru pentru ca, de regula, angajatorii, in momentul in care tanarul care nu a promovat examenul de bacalaureat vine sa se angajeze, ii reproseaza ca nu a luat nici diploma de bacalaureat. Aceasta diploma pentru cei care merg spre piata muncii le confera intr-un fel o finalitate liceului si le atesta competentele. In plus prin continut aceasta forma de bacalaureat, bacalaureatul profesional adauga la competentele pe care elevul le castiga in timpul anilor de liceu", a explicat ministrul.
Potrivit demnitarului, bacalaureatul profesional va consta in sustinerea probelor de competenta si apoi a unui proiect sau proba practica si lucrarea scrisa la disciplina Educatie antreprenoriala.
"Examenul acesta nu schimba continutul programei pe care ei au parcurs-o pe timpul anilor de liceu. Ca urmare, nu venim prin aceasta forma de examen cu elemente in plus pe care ei nu le-au facut la clasa, doar adaugam o forma in sprijinul celor care se orienteaza spre piata muncii", a spus Ecaterina Andronescu.
Ea a subliniat ca probele din examenul de bacalaureat profesional cronologic vor fi "asezate" in calendarul examenului inaintea probelor scrise de la examenul de bacalaureat national, astfel incat cei care vor sa poata sustine in continuare si bacalaureatul national.
"Probele de competente sunt comune si la bacalaureatul national si la bacalaureatul profesional. Daca elevul alege o forma sau alta este optiunea lui si a familiei lui. Nu este o decizie a scolii a MECTS sau a inspectoratului. Daca cineva care sustine bacalaureatul profesional vrea sa mearga spre invatamantul superior si se razgandeste in aceeasi sesiune, dupa o sesiune sau doua sesiuni de bacalaureat el se poate intoarce, sustine probele scrise de la bacalaureatul national si dupa aceea are acces spre invatamantul superior", a mai explicat ministrul.
Ministrul a mai afirmat ca bacalaureat asemanator exista in multe tari, printre care Anglia, Franta si Germania.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman