Leonard Orban: Romania urmareste sa obtina alocari de fonduri UE de minimum 35 miliarde euro in 2014-2020

Data publicarii: 04-09-2012 | Finante-Banci

Romania urmareste sa obtina in perioada 2014-2020 alocari de fonduri europene de cel putin 35 de miliarde de euro, la cat se ridica banii comunitari disponibili tarii in perioada 2007-2013, in conditiile in care statele net contributoare fac presiuni pentru reducerea fondurilor la nivelul intregii Uniuni Europene, mai ales pe politica de coeziune, a declarat luni ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban.

"Este foarte important ca negocierile sa fie bine pregatite, atat in ceea ce priveste sumele pe care le-ar putea absorbi Romania pe perioada respectiva, cat si din punct de vedere emotional. (...) Deocamdata, mandatul pe care il urmarim este sa obtinem o situatie bugetara mai avantajoasa decat cea din prezent. Pentru actuala perioada de programare 2007-2013, suma pe care, pe hartie, o are la dispozitie Romania este de 35 de miliarde de euro, deci undeva ar trebui sa primim ceva mai mult decat aceste 35 de miliarde de euro", a declarat, pentru AGERPRES, Leonard Orban. 

El a aratat ca statele net contributoare au avansat posibilitatea ca sumele propuse de Comisia Europeana, de peste 1.000 de miliarde de euro in total, pentru perioada 2014-2020, la nivelul intregii Uniuni Europene, sa fie diminuate cu pana la 140 de miliarde de euro. 

"Exista o presiune foarte puternica, exercitata de un grup de state membre, ca propunerile facute de Comisia Europeana sa fie reduse semnificativ in ceea ce priveste politica de coeziune. Inclusiv s-au avansat reduceri mergand pana la 140 de miliarde de euro fata de sumele propuse de Comisia Europena, care se ridica la ceva mai mult de 1.000 de miliarde de euro. In conditiile astea, daca se va opera la o reducere mai mare sau mai mica, vor fi influentate implicit si sumele care vor fi alocate Romaniei", a explicat ministrul. 

Referitor la negocieri, Orban a afirmat ca exista sperante ca ele sa se incheie pana la sfarsitul acestui an sau in primul semestru al anului 2013. 

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: