Leul este singura moneda din UE care a scazut fata de Euro

Data publicarii: 03-09-2012 | Finante-Banci

" Leul este singura moneda din UE - si printre putinele din lume- care marcheaza o scadere comparativ cu Euro dupa primele opt luni din an. La nivelul monedelor din Europa, Leul a fost depasit doar de Dinarul Sarbesc, care a inregistrat pe pietele financiare cea mai mare depreciere fata de Euro in aceeasi perioada”, a aratat Victor Safta, Director General Noble Securities, sucursala Romania, membru al grupului financiar european Getin Noble Bank Groups of Companies & Getin Holding. 

Euro a intrat, inca de anul trecut, pe un trend de depreciere,  in special fata de valutele majore, in primul rand din cauza crizei datoriilor suverane, ramasa inca fara solutii si cu risc de contagiune; monedele din UE  s-au comportat diferit in functie de elementele interne ale fiecarei tari. Astfel, Forintul Maghiar a atins minime istorice la inceputul acestui an, pe fondul tensiunilor din Ungaria si al disputelor dintre guvernul de la Budapesta si FMI; ulterior, pietele financiare au inregistrat o corectie, moneda intrand pe o panta de apreciere, fiind sustinuta in ultimele luni de perspectiva unui nou acord financiar al Ungariei cu institutiile internationale. Dupa primele opt luni ale anului, Forintul marcheaza cea mai mare crestere fata de Euro, respectiv de 9,11% (la 31 august comparativ cu inceputul lunii ianuarie). In aceeasi perioada, Zlotul Polonez s-a apreciat cu 6,58% comparativ cu Euro, guvernul de la Varsovia anticipand o crestere economica de 2,5% in 2012 si de 2-2,5% in 2013. Euro s-a depreciat  in acest an cu 6,46% fata de Coroana Suedeza si cu 5% fata de Lira Sterlina; Cehia a pastrat increderea investitorilor, Coroana Ceha <<beneficiind>> de pe urma devalorizarii Euro si intarindu-se cu 2,77% fata de moneda Europeana, desi Cehia este in recesiune. 

La polul opus al aprecierilor fata de moneda Europeana se afla Leul: moneda nationala a marcat in acest an o depreciere, in special pe fondul miscarilor de pe scena politica, ajungand la minime istorice in timpul turbulentelor politice din aceasta vara. In pofida unor indicatori economici mai buni decat cei ai altor tari, cu toate ca BNR a spriinit moneda nationala prin mecanismele specifice si  chiar daca Leul a recuperat recent o parte din devalorizarea suferita, moneda nationala marcheaza la 31 august o  depreciere de 3,68% in raport cu Euro, fata de luna ianuarie. "Pietele financiare raman <<sensibile>> in 2012 in ceea ce priveste Leul, din perspectiva alegerilor parlamentare din decembrie si a unor tensiuni politice nerezolvate complet. In contextul actual, ne asteptam ca Leul sa ramana destul de volatil pana la sfarsitul anului, in functie de evenimente fiind posibila reluarea scenariului de depreciere si, respectiv, interventie a BNR”, a precizat Victor Safta.

In ceea ce priveste monedele altor tari din UE care nu fac parte din Zona Euro, in Bulgaria Consiliul Monetar mentine Leva la un curs fix in raport cu Euro, iar trei tari (Danemarca, Lituania si Letonia) participa la Mecanismul Ratelor de Schimb (ERM II, Exchange Rate Mechanism II), care presupune paritati centrale fata de Euro si cursuri de interventie obligatorie, cu marje de fluctuatie restranse (care in realitate sunt zero sau apropiate de 0%).

Comparand monedele din intreaga Europa, Dinarul Sarbesc marcheza dupa primele opt luni ale anului cea mai mare scadere in raport cu Euro, respectiv de cca 11,6%  fata de inceputul lui 2012. Serbia se afla, de altfel, intr-o situatie critica, avand probleme financiare majore si ratingul de credit coborat la BB- de catre agentiile internationale de rating Fitch si Standard&Poor's. 

Comparativ cu valutele majore ale lumii, Euro s-a depreciat in 2012, inregistrand, per ansamblu o volatilitate relativ ridicata. "Pentru investitori, volatilitatea de pe piata forex a favorizat in acest an castiguri bune pentru cei care au mizat la timp pe deprecierea Euro; in viitorul apropiat se va pastra aceasta caracteristica de volatilitate, date fiind evenimentele si deciziile majore care stau in fata Europei si reactiile inca greu de anticipat”, a aratat Victor Safta.

Analiza a General Noble Securities, sucursala Romania, membru al grupului financiar european Getin Noble Bank Groups of Companies & Getin Holding


Ultimele stiri pe BankNews.ro: