Filasa International va investi 3 miliarde euro in proiecte eoliene in Romania
Data publicarii: 31-08-2012 | Afaceri
Compania franceza Filasa International va investi 3 miliarde euro in proiecte energetice eoliene in Romania, pana in 2013, prin intermediul Eolenvest, ceea ce presupune dezvoltarea unor capacitati totale de peste 2.000 MW, a declarat directorul general al Filasa International, Bernard Esquirol, joi, la inceperea lucrarilor la proiectul Parcurilor Eoliene de Sud-Est, in zona Braila - Buzau.
'In Romania vom dezvolta proiecte de producere a energiei eoliene in trei zone - Buzau - Braila - 897 MW, Suceava - peste 500 MW si Caras Severin - 700 MW. In 2013 speram sa avem toate autorizatiile de constructie pentru Braila - Buzau. Putem instala o turbina pe saptamana, astfel ca estimam ca la finalul anului 2013 sau in 2014 capacitatea va fi instalata. Productia la capacitate maxima este estimata pentru 2017', a afirmat Bernard Esquirol.
In zona Braila - Buzau vor fi realizate 10 parcuri eoliene reprezentand o investitie totala de aproximativ 1,35 miliarde de euro.
'Proiectele din Romania vor demara mai tarziu decat am planificat deoarece am schimbat furnizorul de turbine eoliene - Vestas. Momentan discutam cu companiile Alstom si Siemens', a spus directorul general al Filasa International.
Pe teritoriul judetelor Braila si Buzau, grupul Eolenvest va dezvolta Parcurile Eoliene de Sud-Est - un ansamblu de proiecte energetice in comunele Ulmu, Ciresu, Zavoaia, Dudesti, Tudor Vladimirescu, Ciocile, Rosiori, Rusetu si Largu, urmand ca investitia sa fie amortizata in cinci ani.
Proiectele sunt derulate prin intermediul unor societati de proiect constituite in cadrul grupului si sunt in prezent in diferite stadii de autorizare, studiile specifice masurare a vitezei vantului, evaluare a biodiversitatii sau studii geotehnice pentru fiecare locatie fiind in derulare de la inceputul anului 2011.
'In Tudor Vladimirescu am obtinut autorizatia de construire pentru parcul eolian de 95 MW si suntem in proces de obtinere a autorizatiei pentru amplasarea traseelor de cabluri electrice si a instalatiei de racordare a parcului in statia Lacul Sarat', a adaugat Bernard Esquirol.
De asemenea, Filasa International intentioneaza sa dezvolte un proiect fotovoltaic in Romania, pe o suprafata de 1.200 hectare.
'Vrem sa continuam investitiile in Romania, in energia fotovoltaica. Este vorba despre un proiect de aproximativ 300 MW, pe o suprafata de 1.200 ha. Ar fi necesara o suprafata similara uneia pentru o ferma', a precizat reprezentantul Filasa.
Potrivit estimarilor specialistilor, la sfarsitul anului 2012, in Romania, peste 7,5% din cererea de electricitate ar putea fi acoperita de energia eoliana. Fiecare MW de putere eoliana cere o investitie cuprinsa intre 1,5 si 1,6 milioane de euro, astfel ca valoarea totala a investitiilor facute in Romania s-ar putea ridica pana la 5 miliarde de euro, pana in anul 2013, potrivit datelor Filasa International.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii