Shoppingmania ataca barbatii
Data publicarii: 17-10-2006
Creierul, "multumit" dupa o tura la cumparaturi
Studiile mai vechi realizate de cercetatorii americani aratau ca numarul dependentilor de cumparaturi ajungea la 16% din populatie, majoritatea de 90a fiind reprezentata de femei.
Un studiu mai nou realizat pe un esantion de peste 2.500 de adulti a indicat ca 6% dintre femei erau dependente de cumparaturi, in timp ce procentul barbatilor atingea 5,5%. Cercetarea a fost realizata prin telefon, specialistii utilizand un dispozitiv de screening, denumit "Scala dependentei de cumparaturi".
Dependenta de cumparaturi indica incapacitatea unei persoane de a face fata stresului, sunt de parere specialistii. "Pe masura ce cumparaturile sunt practicate tot mai des, creierul invata sa asocieze aceasta activitate cu starea de multumire.
Astfel, pentru dependentii de cumparaturi, este de ajuns sa treaca pe langa un magazin si deja simt nevoia sa-si achizitioneze diverse bunuri. Situatia este asemanatoare cu reflexul conditionat din experimentul lui Pavlov", explica Eugen Hriscu, psihiatru la Spitalul "Al. Obregia", din Capitala.
Ahtiati dupa licitatii
Dorinta vicioasa de a face cumparaturi se caracterizeaza printr-o urgenta irezistibila si fara sens de a achizitiona o serie de bunuri. Cei care sufera de ea colecteaza numeroase lucruri nefolositoare si sfarsesc adeseori prin a se ingropa in datorii, explica specialistii americani.
"Viciosii" isi mint frecvent familia si prietenii in legatura cu obiceiul lor, iar multi dintre ei divorteaza sau chiar se sinucid din cauza datoriilor. Barbatii "viciosi" sunt tentati sa cumpere CD-uri, carti, gadgeturi, componente pentru calculatoare si camere video, in timp ce femeile prefera hainele, fardurile, bijuteriile sau produsele electrocasnice.
Barbatii dependenti sunt mai predispusi la cumparaturile prin licitatii decat femeile. "In general, barbatii prefera cumparaturile prin licitatie, deoarece aceasta este echivalenta cu competitia, in timp ce femeilor le place sa admire si sa compare bunurile pe care si le doresc, pentru ca, in acest mod, ele isi satisfac simturile artistice", mai spune medicul Eugen Hriscu.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii