Shoppingmania ataca barbatii
Data publicarii: 17-10-2006Creierul, "multumit" dupa o tura la cumparaturi
Studiile mai vechi realizate de cercetatorii americani aratau ca numarul dependentilor de cumparaturi ajungea la 16% din populatie, majoritatea de 90a fiind reprezentata de femei.
Un studiu mai nou realizat pe un esantion de peste 2.500 de adulti a indicat ca 6% dintre femei erau dependente de cumparaturi, in timp ce procentul barbatilor atingea 5,5%. Cercetarea a fost realizata prin telefon, specialistii utilizand un dispozitiv de screening, denumit "Scala dependentei de cumparaturi".
Dependenta de cumparaturi indica incapacitatea unei persoane de a face fata stresului, sunt de parere specialistii. "Pe masura ce cumparaturile sunt practicate tot mai des, creierul invata sa asocieze aceasta activitate cu starea de multumire.
Astfel, pentru dependentii de cumparaturi, este de ajuns sa treaca pe langa un magazin si deja simt nevoia sa-si achizitioneze diverse bunuri. Situatia este asemanatoare cu reflexul conditionat din experimentul lui Pavlov", explica Eugen Hriscu, psihiatru la Spitalul "Al. Obregia", din Capitala.
Ahtiati dupa licitatii
Dorinta vicioasa de a face cumparaturi se caracterizeaza printr-o urgenta irezistibila si fara sens de a achizitiona o serie de bunuri. Cei care sufera de ea colecteaza numeroase lucruri nefolositoare si sfarsesc adeseori prin a se ingropa in datorii, explica specialistii americani.
"Viciosii" isi mint frecvent familia si prietenii in legatura cu obiceiul lor, iar multi dintre ei divorteaza sau chiar se sinucid din cauza datoriilor. Barbatii "viciosi" sunt tentati sa cumpere CD-uri, carti, gadgeturi, componente pentru calculatoare si camere video, in timp ce femeile prefera hainele, fardurile, bijuteriile sau produsele electrocasnice.
Barbatii dependenti sunt mai predispusi la cumparaturile prin licitatii decat femeile. "In general, barbatii prefera cumparaturile prin licitatie, deoarece aceasta este echivalenta cu competitia, in timp ce femeilor le place sa admire si sa compare bunurile pe care si le doresc, pentru ca, in acest mod, ele isi satisfac simturile artistice", mai spune medicul Eugen Hriscu.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice