Deficit bugetar de 1,15% din PIB dupa primele sapte luni
Data publicarii: 27-08-2012 | Finante-Banci
Executia bugetului general consolidat s-a incheiat dupa primele sapte luni din 2012 cu un deficit de 6,97 miliarde lei, respectiv 1,15 % din PIB, comparativ cu un deficit bugetar de 11,3 miliarde lei, respectiv 1,96% din PIB, la aceeasi data a anului precedent, potrivit datelor publicate de Ministerul Finantelor Publice /MFP/.
Veniturile bugetului general consolidat, in suma de 110,4 miliarde lei, reprezentand 18,2% din PIB, au fost cu 8% mai mari fata de aceeasi perioada a anului precedent in termeni nominali si cu 0,5 puncte procentuale ca pondere in PIB.
Veniturile fiscale au inregistrat in termeni nominali o crestere cu 9,5% fata de aceeasi perioada a anului precedent, evolutii favorabile inregistrandu-se la taxa pe valoarea adaugata (+6,3%), accize (+5,2%), impozit pe venit (+16,0%), impozit pe profit (+5,4%). Veniturile din alte impozite si taxe pe bunuri si servicii au crescut, de asemenea, datorita colectarii incepand cu anul 2012 a contributiei pentru finantarea unor cheltuieli in domeniul sanatatii.
La nivelul administratiilor locale s-au inregistrat cresteri fata de anul precedent in cazul veniturilor din impozite si taxe pe proprietate (+4,3 %) si venituri nefiscale (+13,4%).
Contributiile de asigurari au fost in suma de 29,9 miliarde lei, in crestere cu 5,3% fata de aceeasi perioada a anului precedent.
Veniturile nefiscale au crescut de asemenea, fata de aceeasi perioada din anul precedent la bugetul de stat cu 25,2% si la institutiile autofinantate 17,8%.
Sumele rambursate de Uniunea Europeana in contul platilor efectuate din resurse publice au crescut cu 42,4% fata de aceeasi perioada a anului precedent.
Cheltuielile bugetului general consolidat, in suma de 117,3 miliarde lei, reprezentand 19,3% din PIB, au crescut in termeni nominali cu 3,4% fata de aceeasi perioada din anul precedent, dar ca pondere in PIB s-au redus cu 0,3 puncte procentuale.
Au fost inregistrate cresteri fata de aceeasi perioada din anul 2011, in principal, la proiectele finantate din fonduri UE, cu 44,2%, dobanzi cu 26,5%, bunuri si servicii cu 7,6%.
Cheltuielile cu bunuri si servicii au crescut indeosebi la administratiile locale precum si la fondul national de sanatate ca urmare a platilor facute pentru servicii medicale si medicamente.
Cheltuielile de personal au crescut cu 2,1% fata de aceeasi perioada a anului precedent, cresterea inregistrandu-se, in principal, datorita majorarii cu 8% a salariilor personalului bugetar, care se reflecta in buget incepand cu luna iulie 2012.
Cheltuielile pentru investitii, care includ cheltuielile de capital, precum si cele aferente programelor de dezvoltare finantate din surse interne si externe, au fost de 17,4 miliarde lei (2,9% din PIB), crescand in termeni nominali cu 8,1% fata de aceeasi perioada a anului precedent.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii