Intarirea leului scumpeste dobanda la credite in moneda nationala
Data publicarii: 24-08-2012 | Finante-Banci
Efectul limitarii sumelor oferite de Banca Nationala la licitatiile de tip Repo, la maxim 6 miliarde lei, se observa in piata monetara, acolo unde dobanzile au urcat de la inceputul lunii august cu aproape 1 procent.
Prin intermediul licitatiilor de tip Repo, BNR imprumuta bancile pe baza titlurilor de stat aflate in portofoliul acestora, la dobanda de politica monetara de 5.25%. Sumele imprumutate de prin aceste licitatii de catre banci au urcat la peste 12 miliarde saptamanal in luna iulie.
Lichiditati mai mici, dobanzi mai mari
Reducerea lichiditatilor a fortat bancile care au nevoie de bani sa se indrepte spre piata monetara, unde platesc o dobada de peste 6 procente pentru a se imprumuta pe o perioada mai mare de 6 luni.
Prin aceasta miscare BNR s-a asigurat ca bancile nu mai au suficiente lichiditati pentru a specula pe cursul de schimb valutar, iar cresterea dobanzilor atrage investitorii straini. Astfel, intarirea leului care ajuta pe cei care au credite in valuta se face in detrimentul celor cu credite in lei, dar si a statului, care se imprumuta tot mai scump.
De altfel, la ultimele licitatii ale Ministerului de Finante, acesta a respins ofertele bancilor, deoarece randamentele cerute de acestea au crescut semnificativ, peste pragul de 6 procente.
Dobanzi mai mari la creditele in lei
Scumpirea dobanzilor la lei afecteaza tinta Bancii Nationale, care doreste ca romanii sa se imprumute in lei si nu in valuta, astfel evitand riscul cursului valutar. De altfel, se pare ca masurile luate pentru limitarea creditarii in valuta nu au un efect prea mare. Romanii continua sa solicite credite ipotecare in euro, datorita dobanzilor mai mici pentru acestea, cu ajutorul unei dobanzi Euribor care se indreapta spre valoarea zero.
In cazul creditelor acordate prin intermediul programului Prima Casa, peste 90% dintre solicitari sunt pentru credite in euro, cu o marja fixa de maxim 4% si indexate la dobanda Euribor 3M, care este aproape de 0.30%, de la peste 1.5% in urma cu un an.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii