Intarirea leului scumpeste dobanda la credite in moneda nationala
Data publicarii: 24-08-2012 | Finante-Banci
Efectul limitarii sumelor oferite de Banca Nationala la licitatiile de tip Repo, la maxim 6 miliarde lei, se observa in piata monetara, acolo unde dobanzile au urcat de la inceputul lunii august cu aproape 1 procent.
Prin intermediul licitatiilor de tip Repo, BNR imprumuta bancile pe baza titlurilor de stat aflate in portofoliul acestora, la dobanda de politica monetara de 5.25%. Sumele imprumutate de prin aceste licitatii de catre banci au urcat la peste 12 miliarde saptamanal in luna iulie.
Lichiditati mai mici, dobanzi mai mari
Reducerea lichiditatilor a fortat bancile care au nevoie de bani sa se indrepte spre piata monetara, unde platesc o dobada de peste 6 procente pentru a se imprumuta pe o perioada mai mare de 6 luni.
Prin aceasta miscare BNR s-a asigurat ca bancile nu mai au suficiente lichiditati pentru a specula pe cursul de schimb valutar, iar cresterea dobanzilor atrage investitorii straini. Astfel, intarirea leului care ajuta pe cei care au credite in valuta se face in detrimentul celor cu credite in lei, dar si a statului, care se imprumuta tot mai scump.
De altfel, la ultimele licitatii ale Ministerului de Finante, acesta a respins ofertele bancilor, deoarece randamentele cerute de acestea au crescut semnificativ, peste pragul de 6 procente.
Dobanzi mai mari la creditele in lei
Scumpirea dobanzilor la lei afecteaza tinta Bancii Nationale, care doreste ca romanii sa se imprumute in lei si nu in valuta, astfel evitand riscul cursului valutar. De altfel, se pare ca masurile luate pentru limitarea creditarii in valuta nu au un efect prea mare. Romanii continua sa solicite credite ipotecare in euro, datorita dobanzilor mai mici pentru acestea, cu ajutorul unei dobanzi Euribor care se indreapta spre valoarea zero.
In cazul creditelor acordate prin intermediul programului Prima Casa, peste 90% dintre solicitari sunt pentru credite in euro, cu o marja fixa de maxim 4% si indexate la dobanda Euribor 3M, care este aproape de 0.30%, de la peste 1.5% in urma cu un an.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani