Ce dobanzi plateste Hidroelectrica la datoriile imense facute la banci
Data publicarii: 24-08-2012 | Finante-Banci
Insolventa companiei de stat Hidroelectrica a fost un soc nu doar pentru cei din sectorul energetic, ci si pentru bancheri. Compania si-a finantat investitiile si si-a reglat fluxul de numerar prin imprumuturi imense de la banci, care acum s-ar putea gasi in situatia de a proviziona intreaga suma si sa piarda bani.
La 31 mai 2012 Hidroelectrica avea datorii catre banci de 2,68 miliarde de lei. Pe 18 iunie a cerut intrarea in insolventa la Tribunalul Bucuresti si a trecut sub protectia instantei trei zile mai tarziu.
Pe 19 iunie, a doua zi dupa ce cererea de intrare in insolventa a fost depusa la Tribunal, Libra Internet Bank SA declara scadent anticipat creditul de 12 milioane de lei acordat Hidroelectrica, pe motiv ca producatorul de energie nu a depus la sediul bancii raportarea pentru semestrul II al anului 2011, are o situatie economica in deteriorare si creditul nu mai este acoperit cu garantii reale, se arata in raportul administratorului judiciar privind cauzele insolventei producatorului de energie.
Administratorul spune in raport ca ar fi existat pericolul ca si alti creditori sa declare creditele scadente anticipat, ceea ce ar fi adus compania in incapacitate de plata, doar ca miscarea Libra Bank a venit imediat dupa ce Hidroelectrica si-a manifestat intentia de a intra in reorganizare.
"Avand in vedere deprecierea indicatorilor economici si financiari ai Hidroelectrica si nivelul acestor indicatori stabiliti prin contractele de credit apreciem ca exista posibilitatea ca si alte banci sa declare scadenta anticipata a creditelor, ceea ce ar fi condus la incapacitatea de plata a debitoarei Hidroelectrica", se arata in raport.
Creditul de la Libra Bank este insa mic in raport cu datoriile companiei catre alte banci, care nu si-au permis sa faca o miscare similara.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des