Mona Pivniceru - ministru al Justitiei (biografie)
Data publicarii: 24-08-2012 | Politica
Judecatoarea Mona Pivniceru a depus joi juramantul de investitura in functia de ministru al Justitiei. Mona-Maria Pivniceru s-a nascut in Husi, judetul Vaslui. Absolventa a Liceului 'Mihail Sadoveanu' Iasi (1978) si a Facultatii de Drept din cadrul Universitatii 'Al. I. Cuza' Iasi (1982).
In anul 1984 si-a sustinut si promovat examenul de definitivat in avocatura iar in 1991, examenul de intrare in magistratura, pentru ca in 1999 sa obtina titlul de doctor in drept - specializarea drept international public, obtinut la Universitatea 'Al. I. Cuza' Iasi. La 22 decembrie 2008 a sustinut public lucrarea de doctorat cu tema 'Efectele juridice ale contractelor aleatorii', la Facultatea de Drept, laureata cu distinctia "Suma cum laude".
Din anul 2007, are titlul stiintific de profesor universitar, catedra de Drept public a Facultatii de Drept din cadrul Universitatii 'Al. I.Cuza' Iasi.
Avocat in Baroul de Avocati Vaslui (1982) si magistrat la Judecatoria Iasi (1991), Tribunalul Iasi (1993), Curtea de Apel Iasi (1999-2009).
Membru in Consiliul Stiintific al Institutului National al Magistraturii (INM), prin Hotararea nr. 542 din 16 noiembrie 2005 a Consiliului Superior al Magistraturii. In perioada 2008-2011, a fost reinvestita ca membru in Consiliul Stiintific al INM, prin Hotararea CSM nr.1382 din 11 decembrie 2008.
Formator la Institutul National al Magistraturii, pentru desfasurarea activitatii de formare continua a magistratilor in disciplina "Drept civil" (2004).
Conferentiar universitar la Facultatea de Drept a Universitatii "Al. I. Cuza" Iasi (1997-2007).
Presedinte al Asociatiei Magistratilor din Romania (2008 - 2011); vicepresedinte al Asociatiei Nationale a Magistratilor din Romania (2005); membru al Asociatiei Nationale a Magistratilor din Romania si al Asociatiei Magistratilor din Iasi (1994).
A fost membru ales al Consiliului Superior al Magistraturii si magistrat la Inalta Curte de Casatie si Justitie din 2010 pana in septembrie 2011, cand a preluat mandatul la CSM. Si-a dat demisia din magistratura, Consiliul Superior al Magistraturii luand act de aceasta la 23 august 2012.
A primit o serie de premii si distinctii, printre care: Premiul "Istrate Micescu", pentru lucrarea "Efectele juridice ale contractelor aleatorii", acordat de Uniunea Juristilor din Romania (2009); Distinctia acordata de Asociatia Magistratilor din Romania "Reper moral si profesional pentru ceilalti magistrati' (2008); Ordinul National pentru Merit - grad Comandor - pentru merite deosebite in elaborarea jurisprudentei, reformarea justitiei si corecta aplicare a legii (2000).
A publicat o serie de lucrari, printre care: "Noul Cod civil si reglementarile anterioare. Prezentare comparativ. Legea de punere in aplicare. Legislatie conexa", Editura Hamangiu, Bucuresti, 2011; "Revizuirea in procesul civil' - practica judiciara, in colaborare cu Georgeta Protea, Editura Hamangiu, Bucuresti, 2010.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani