Pentru aceeasi casa vom plati doua asigurari

Data publicarii: 22-08-2012 | Finante-Banci

 


De la 1 septembrie, cetatenii vor scoate bani din buzunar de doua ori pentru a-si asigura locuinta! In caz de accident vom avea doi constatatori de dauna si doua pareri diferite, doua valori de incasat.

De la 1 septembrie, asigurarea obligatorie a locuintei, adica asigurarea celor trei riscuri catastrofice: cutremur, inundatii si alunecari de teren, in limita valorii de 10.000/20.000 de euro se va incheia doar la cei 12 membri ai Pool-ului de Asigurare Impotriva Dezastrelor naturale (PAID). Ce aduce nou ordinul Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA)? Pana acum, aveai de ales: te multumea o polita obligatorie care iti acoperea doar cele trei riscuri si valoarea despagubirii in caz de dauna totala de 10.000/20.000 de euro, plateai doar 20 de euro. Nu? Aveai optiunea de a incheia o polita facultativa, care iti acoperea valoarea reala a locuintei si pentru care se plateste o prima de asigurare cuprinsa intre 0,08% si 0,14% din valoarea imobilului.


Din toamna insa, lucrurile se schimba: platesti obligatoriu cei 20 de euro pe an, iar daca vrei sa ai locuinta asigurata la valoarea reala, mai inchei si o polita facultativa la un alt asigurator. Dupa cum explica Razvan Popescu, seful Serviciului Asigurari Generale, Generali Asigurari, se revine la situatia din momentul promulgarii legii asigurarilor obligatorii de locuinte si infiintarii PAID.

Nici asigurarile de credit nu fac exceptie

Practic, in cazul in care locuinta a fost afectata de producerea unui risc catastrofic ce a produs daune sub 20.000 de euro, despagubirea va fi facuta de PAID. Daca locuinta are daune ce depasesc 20.000 de euro, 20.000 de euro vor fi despagubiri date de PAID, iar diferenta de bani pana la valoarea pagubei, de catre societatea care a emis asigurarea facultativa. Polita facultativa se va incheia la valoarea totala a imobilului minus cei 20.000 de euro asigurati la PAID si pentru care asiguratorul va aplica fransiza.  Cum se va traduce asta in banii platiti de asigurat? 

Integral in Capital.ro.

Ultimele stiri pe BankNews.ro: