Concediul. Banii cash vs Card
Data publicarii: Astazi, 22-08-2012 | LifestyleNu putem pleca in vacanta pana cand nu rezolvam o problema cu caracter prioritar - bugetul. Odata stabilit un plafon alocat rasfaturilor personale, mai ramane sa punem la punct si ce metoda de plata vom utiliza - cash sau card?
Razboiul "cash versus card” este vechi de cand lumea. Mai bine spus, de cand lumea a inceput sa se familiarizeze cu cardurile. Dilema isi gaseste o rezolvare naturala atunci cand suntem in tara, unde probleme precum blocarea cardului, spre exemplu, pot fi rezolvate mai usor. In afara tarii insa, lucrurile difera destul de mult, asa ca, inainte de a pleca in concediu, trebuie sa punem in balanta avantajele si dezavantajele ambelor metode de plata si sa o alegem pe cea care prezinta cele mai mici riscuri, dar care este si cel mai putin costisitoare.
Bani Cash
AVANTAJE
Daca plecati in concediu cu bani cash, pe care i-ati convertit la o casa de schimb din tara, veti avea mai putin de pierdut decat daca veti suporta comisionul de conversie valutara practicat de banca la care aveti cardul, in orasul in care va aflati in vacanta.
Banii cash va permit sa cumparati oricat si de oriunde, fara sa existe limite maxime sau minime pentru acceptarea tranzactiei.
Va puteti confrunta cu situatia neplacuta de demagnetizare a cardului sau o eroare in sistem care impiedica functionarea POS-ului. In acest caz, fie renuntati la achizitie, fie apelati la cash.
Platind doar cu bani cash, aveti in permanenta control asupra cheltuielilor pe care le faceti. Stiti exact cat ati cheltuit si cati bani mai aveti la dispozitie.
DEZAVANTAJE
Marile centre turistice sunt impanzite, din pacate, si de "pradatori”. Un minut de neatentie sau un spatiu aglomerat sunt suficiente pentru a ramane fara portmoneul care adapostea intregul buget de vacanta. Sigur, in portofel se poate afla si cardul, dar, astfel, este pierdut doar suportul, nu si banii, la care, fara codul PIN, hotii nu au acces.
Este foarte riscant sa plecati in vacanta cu o suma mare de bani lichizi. Cel mai adesea, numerarul trebuie sa fie suplimentat de resurse pastrate in siguranta, pe card.
Atunci cand alegeti cash-ul, trebuie sa stiti ce tip de valuta este acceptata in tara in care veti pleca si sa faceti conversia valutara in consecinta. Ungaria sau Bulgaria sunt doua exemple potrivite. Daca veti pleca din Romania cu euro, acolo va trebui sa suportati costurile unui alt transfer valutar, respectiv din euro in forint sau leva.
Card
AVANTAJE
Cardul este cea mai comoda metoda de plata. Nu ocupa mult spatiu si nici nu atrage atentia hotilor, asa cum o face un portofel burdusit cu bani. Daca in Romania inca mai gasim un numar semnificativ de magazine mici care nu accepta plata cu cardul, in strainatate veti putea plati prin aceasta metoda aproape peste tot.
Daca vreti sa retrageti numerar, o puteti face, la costuri similare cu cele din tara, de la banca emitenta a cardului sau compania care o detine. Spre exemplu, pentru un card emis de BCR, este recomandat sa cautati ATM-urile Erste, la fel cum, pentru cardurile BRD, este indicat sa retrageti bani de la ATM-urile Societe Generale.
Integral in IncomeMagazine.ro.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani