Cresterea preturilor la alimente, o certitudine
Data publicarii: 22-08-2012 | EconomieInstitutiile financiare internationale sfatuiesc tarile sa se pregateasca pentru posibilitatea cresterii preturilor la alimente in lunile urmatoare, insa pentru moment Fondul Monetar International si Banca Mondiala considera ca exista putine semnale care sa arate spre o criza similara cu cea din 2007/2008, transmite Reuters.
Cea mai grava seceta din ultimii 50 de ani in SUA si tarile din jurul Marii Negre a dus la cresterea preturilor la porumb, grau si soia boabe. Deocamdata insa pretul la orez, un produs alimentar de baza in Asia si unele parti din Africa, nu a fost afectat.
'Nu spunem ca ne asteptam la o criza majora la acest punct', a declarat directorul departamentului pentru agricultura si dezvoltare rurala de la Banca Mondiala, Juergen Voegele. 'Lumea are suficiente produse alimentare, insa desigur nu putem prognoza cum va evolua vremea si, daca ceva extraordinar se va intampla, am putea sa ne confruntam, din nou , cu o situatie dificila', a explicat Juergen Voegele.
Datele Bancii Mondiale arata ca preturile la alimente sunt la un nivel ridicat, dar nu au ajuns inca la nivelurile record din 2007/2008, cand milioane de oameni au ajuns in saracie ca urmare a cresterii preturilor la alimente si la petrol. Efectele crizei din 2008 s-au dispersat pe masura ce criza financiara globala s-a intensificat, iar cererea a incetinit.
'Recomandarea noastra este ca tarile sa se pregateasca din timp. Atata timp cat stocurile alimentare sunt la un nivel scazut, volatilitatea preturilor nu va disparea usor', a avertizat Juergen Voegele.
Recenta crestere a preturilor la cereale vine intr-un moment in care economia mondiala incetineste, zona euro trece printr-o perioada dificila, iar rata somajului a crescut aproape peste tot in lume . Pericolul este mai mare pentru tarile sarace, deoarece criza financiara globala a erodat capacitatea acestora de a face fata cresterii preturilor la importurilor la alimente.
Ontegraş in IncomeMagazine.ro.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii