Economia, dependenta de banii trimisi de romanii care lucreaza in strainatate?

Data publicarii: 22-08-2012 | Economie

Banii trimisi in tara de romanii care lucreaza in strainatate au fost principala sursa de finantare externa, in primul semestru din 2012, potrivit analistilor, ceea ce inseamna ca economia inca este dependenta de acest flux de capital.

In perioada ianuarie-iunie, rudele ramase in tara au primit 1,83 de miliarde de euro, suma mai mare decat absorbtia fondurilor europene, care a fost de 1,32 miliarde euro, si decat investitiile straine, care s-au cifrat la doar 625 milioane euro, in aceeasi perioada.

Cati bani mai trimit in tara romanii care lucreaza in strainatate


Desi este o suma mai mica decat cea din prima jumatate a anului 2008, adica 4 miliarde de euro, fluxul de capital venit de la muncitorii romani din strainatate ramane, in continuare, vital pentru economie.

"Acest lucru inseamna foarte mult, fiind unul din avantajele pe care le-am avut de pe urma aderarii. Deschiderea pietei fortei de munca pentru romani in strainatate a insemnat un venit important pentru tara. Insa aceasta este, totusi, in scadere, din cauza crizei din Occident. Este o suma care ne ajuta foarte mult pentru ca ea este investita, oamenii isi fac case, maresc consumul, dar nu ne mai putem baza foarte mult pe ea, pentru ca recesiunea din Europa va diminua si mai mult aceasta suma", a precizat analistul Mircea Cosea, pentru Ziare.com.

Banii de la romanii din afara devin cea mai importanta sursa de finantare, in conditiile in care nici investitile straine directe si nici alte transferuri private de capital nu au crescut in ultima vreme.

"Insa aceasta resursa este una fragila, deoarece situatia in Europa ramane incerta si nu se stie in ce masura romanii care lucreaza in strainatate vor genera venituri suficient de mari, pentru ca sa trimita sume importante acasa", a explicat analistul Aurelian Dochia, pentru Ziare.com.

Claudiu Cazacu, de la X-Trade Brokers, sustine ca acesti bani sunt vitali pentru economie, intrucat ei au sustinut consumul autohton.

"Impactul romanilor care traiesc in afara se vede atat acum, cu pierderi de venituri impozabile pentru statul roman si o piata a muncii care sufera lipsa de forta pregatita in anumite sectoare, cat si in viitor, devenind tot mai greu de sustinut sistemul de pensii, medical, de asigurari sociale", a afirmat broker-ul, pentru Ziare.com.

Romanii care lucreaza in strainatate - pierdere sau castig?

Potrivit datelor oficiale, in strainatate se afla 3,052 milioane de romani. O analiza realizata de fundatia Soros arata ca o familie care se afla in Spania sau Italia economiseste, in medie, 931 de euro net, pe luna.

"Noi am pierdut foarte mult ca forta de munca tanara a parasit Romania, e o pierdere neta, pentru ca ne confruntam cu mari greutati in acoperirea fortei de munca calificata din tara si este o pierdere si din punct de vedere al investitiilor pe care statul le-a facut pentru pregatirea acestor oameni. Dar, pe termen scurt, e un beneficiu material, pentru ca ei trimit o suma de bani in Romania, pe care angajatii din Romania nu ar fi putut sa o procure, sa o utilizeze", a reliefat Mircea Cosea.

Integral in Ziare.com.

Ultimele stiri pe BankNews.ro: