Companiile romanesti care fac concurenta Apple
Data publicarii: Astazi, 22-08-2012 | IT&C
Trei antreprenori romani care au pornit de la idei diferite au ajuns in prezent cei mai mari concurenti pe piata locala de tablete echipate cu sistem de operare Android.
Tabletele sunt printre cele mai populare dispozitive electronice in prezent. Atunci cand Steve Jobs a lansat primul iPad, in urma cu doi ani, a creat un segment nou pe care s-au inghesuit majoritatea producatorilor de electronice, inclusiv cei de pe piata locala. E-Boda, Evolio sau Allview sunt numele sub care Rosal Import Export, Televoice si Visual Fan comercializeaza, in prezent, pe piata romaneasca tablete.
Dar, inainte ca tabletele sa devina principalul lor business, aceste companii romanesti au devenit cunoscute pe piata locala prin intermediul altor produse. Rosal Import Export, care detine brandul E-Boda, si-a facut un nume pe piata locala prin intermediul DVD playerelor. Alexandru Dragoiu, fondatorul E-Boda, a inceput sa comercializeze DVD playere in Romania, fiind inspirat de succesul unei firme mici, Apex, pe o piata mult mai mare, Statele Unite. In 2002, imediat dupa facultate, Dragoiu impreuna cu Silviu Prigoana au pus bazele Rosal Import Export. Au urmat discutii cu companii producatoare din China si lansarea pe piata romaneasca a primelor modele. Acestea au prins foarte bine deoarece, spre deosebire de modelele producatorilor consacrati, care evident erau mult mai scumpe, acestea puteau reda orice fel de disc, fie el si piratat. Cu timpul, compania si-a diversificat oferta cu rame foto, MP3&MP4 playere, ceasuri si televizoare.
Cu televizoare a pornit afacerea sa brasoveanul Lucian Peticila, director general Visual Fan. Acesta a pus bazele companiei in anul 2002, obiectul de activitate fiind productia si comertul angro de produse electronice si electrocasnice. Din aprilie 2004, toate produsele au fost comercializate sub marca proprie Allview.
Un an mai tarziu a lansat primul DVD player, a continuat in 2006 cu primele televizoare LCD, iar in 2007 a adaugat in portofoliu sistemele de navigare GPS. In primavara anului 2008, in urma unei analize a gradului de penetrare a telefoniei mobile in randul populatiei, managementul companiei a luat decizia de a include in portofoliu telefoanele mobile dual SIM. Compania a pornit acest proiect cu doua modele de telefoane Dual SIM si a ajuns in prezent la peste 20 de terminale.
Integral in Capital.ro.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des