Hidrosind: Hidroelectrica ar putea derapa spre faliment

Data publicarii: 21-08-2012 | Economie

Statul ar putea sa nu detina control in Adunarea Creditorilor din data de 29.08.2012, o consecinta posibila fiind derapajul Hidroelectrica spre faliment si nu spre iesirea rapida din insolventa, a potrivit unui comunicat de presa al Hidrosind, Federatia sindicala a Hidroelectrica, remis, luni, AGERPRES.

'Continua astfel campania de discreditare a Hidroelectrica (despre care am atentionat repetat) si a salariatilor sai, menita sa acopere cateva realitati deranjante precum probabilitatea mare ca statul sa nu detina control in Adunarea Creditorilor din data de 29.08.2012, o consecinta posibila fiind derapajul Hidroelectrica spre faliment si nu spre iesirea rapida din insolventa', se arata in comunicat.

Hidrosind a comentat si problema salariilor din companie, prezentata drept una din cauzele insolventei.

'Este prezentat cazul singular al unei anumite persoane, caz care si acela apare doar o data pe an, in care se cumuleaza toate drepturile din luna curenta cu drepturi platite in avans pentru tot concediul de odihna, iar suma totala reprezinta, de fapt, venitul total supus impozitarii si celorlalte contributii, nu banii incasati efectiv de salariat', sustine Hidrosind.

Potrivit documentului sindicatului, in prezentarea Raportului administratorului din data de 17.08.2012 in mod special au fost folosite elemente menite sa distorsioneze puternic realitatea, precum, cifre referitoare la drepturile salariatilor.

'In ipoteza denuntarii Contractului Colectiv de Munca (CCM), avand in vedere acordul semnat inclusiv de domnia sa, reactia noastra este de asteptat sa fie foarte puternica. De aceea trebuie sa fim izolati, de aceea trebuie ca toata lumea sa fie impotriva noastra. Precizam ca drepturile salariatilor Hidroelectrica sunt legale, la fel si CCM si actele aditionale la acesta. Aceste drepturi le au toti salariatii din ramura energie, petrol si gaze avand la baza Contractul Colectiv de Munca pe ramura respectiva. In timp ce ni se spune ca avem excedent de personal TESA, administratorul judiciar a angajat acum doua saptamani o persoana din Ministerul Economiei, cu un modest salariu de baza de 8.494 lei. Functia: consilier de specialitate, cu delegare de competenta pentru o functie de director, cu sporurile aferente. Nu avem nimic cu o persoana pe care inca nu o cunoastem, dar parca nu sunt numai tampiti in Hidroelectrica; chiar era nevoie de inca un specialist din afara?', se explica in comunicat.

Hidrosind arata ca desi in raportul administratorului judiciar sunt prezentate opt cauze ale intrarii Hidroelectrica in insolventa, 'lansarea' acestui raport a fost prilejul perfect pentru a-i aseza pe salariatii societatii, cu ale lor salarii "exagerate", la loc de cinste langa paguboasele contracte incheiate politic cu celebrii baieti destepti.

'Continua astfel campania de discreditare a Hidroelectrica (despre care am atentionat repetat) si a salariatilor sai, menita sa acopere cateva realitati deranjante precum probabilitatea mare ca statul sa nu detina control in Adunarea Creditorilor din data de 29.08.2012, o consecinta posibila fiind derapajul Hidroelectrica spre faliment si nu spre iesirea rapida din insolventa, contradictiile majore, de neconceput, intre administratorul judiciar si factorii politici privind momentul iesirii din insolventa, presiunea FMI pentru introducerea managementului privat si listarea la bursa, necesitatea evidenta a rearanjarii cosului reglementat, mai drastic si mai rapid decat se anticipa (dar cum sa faci asta in prag de alegeri?), necesitatea, la fel de evidenta, a renuntarii la o serie de investitii, cu consecinte directe asupra locurilor de munca', scrie in comunicatul federatiei sindicale.

Integral in Agerpres.ro.

Ultimele stiri pe BankNews.ro: