Reprezentantii pietei cardurilor propun infiintarea unui corp consultativ

Data publicarii: 16-10-2006
Reprezentantii institutiilor financiare si non-financiare, precum si reprezentanti ai Guvernului Romaniei, au discutat astazi despre beneficiile folosirii cardurilor pentru economia romaneasca, cu ocazia unei mese rotunde organizata cu sprijinul Visa, se arata intr-un comunicat de presa remis BankNews.ro. Dezbaterea s-a axat pe principalele avantaje oferite de carduri pe piata din Romania, precum si cele mai importante masuri pentru a stimula folosirea cardurilor. Masa rotunda a pornit de la datele prezentate in studiul "10 ani de card in Romania", elaborat de catre No-Cash, la initiativa Visa.

In cadrul evenimentului s-a lansat ideea infiintarii unei entitati profesionale, Asociatia de Plati Elecronice, corp consultativ format din specialisti in domeniul platilor fara numerar. Misiunea acestui organism va fi aceea de a contribui la dezvoltarea platilor fara numerar in Romania: prin realizarea de studii si rapoarte periodice, facilitarea dialogului intre Guvern, institutii financiare emitente, organizatii internationale de plata, BNR si utilizatorii finali, recomandari de "bune practici" si stabilirea unor standarde profesionale mai ales pe zona de comert electronic. De asemenea, misiunea noului organism va fi si cea de a consolida increderea diferitelor segmente de public in platile fara numerar, indiferent de forma in care acestea se realizeaza: de la direct debit, mobile banking si pana la utilizarea cardului bancar pe Internet. 

Studiul analizeaza beneficiile utilizarii cardurilor si platilor electronice pentru economia romaneasca, plecand de la evolutia indicatorilor pietii. Conform studiului, cardurile isi aduc un aport semnificativ la eliminarea economiei subterane prin cresterea transparentei proceselor economice, contribuie la cresterea exporturilor, stimuleaza noi afaceri si creaza locuri de munca.

In plus, studiul arata potentialul cardurilor ca si platforma de integrare a celorlalte piete de servicii financiare (asigurari, fonduri mutuale, leasing) precum si pentru inovarea si dezvoltarea serviciilor online. Raspandirea rapida a serviciilor de Internet banking, mobile banking si home banking deschide noi oportunitati pentru folosirea cardurilor in Romania.

"Este evident ca Romania are un potential foarte bun si trebuie sa beneficieze mai mult de pe urma platilor electronice. Cardurile conduc la transparenta, siguranta si eficienta care sprijina dezvoltarea economica sustenabila. Mai mult, acestea au un rol deosebit in a atrage persoanele catre sistemul bancar si de a creste fondurile disponibile pentru imprumuturile comerciale, esentiale intr-o economie in crestere", a declarat Catalin Cretu, Vicepresedinte, Visa International CEMEA.

Participantii la masa rotunda au subliniat importanta masurilor pentru stimularea platilor electronice in mediul rural si sporirea gradului de acceptare al cardurilor. "In prezent in mediul rural traiesc 10 milioane de persoane - ceea ce reprezinta 47% din populatie. Pentru marea majoritate a acestora, singurele servicii financiare de care pot beneficia sunt cele oferite de Posta Romana si Casa de Economii si Consemnatiuni", se arata in studiul No-Cash.

Redactia BankNews.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: