Banii europeni, ultima strigare. Start-up romanesc cu bani comunitari
Data publicarii: 17-08-2012 | Finante-Banci
Fondurile europene nerambursabile alocate firmelor romanesti pentru perioada 2007-2013 isi cauta ultimele proiecte eligibile, intrucat "sacul” cu resurse incepe sa se goleasca. Cei care vor sa infiinteze un start-up mai pot prinde insa un ultim tren, prin accesarea catorva programe de finantare europeana. Cum au reusit unii antreprenori sa treaca peste hatisurile legislative si sa-si deschida afaceri proprii cu bani de la UE?
" Daca nu aveam nervii tari, nu reuseam”, spune Mihai Predescu, actionarul majoritar al producatorului de turbine eoliene de capacitate mica Aeolus Energy, start-up care a accesat fonduri europene nerambursabile de 190.000 euro. Dupa ce a dezvoltat propriul prototip de turbina eoliana cu o capacitate de 2,5 kilowati, Predescu se pregateste sa mearga in Kazahstan, acolo unde tocmai a livrat prima comanda, in valoare de 32.000 euro. Sistemul autonom de energie electrica, format dintr-o turbina eoliana, dar si din panouri fotovoltaice, va alimenta un han din desertul kazah, unde exista multe locuinte neconectate la reteaua centrala de electricitate. Piata autohtona nu reprezinta o varianta atractiva pentru micul producator care vinde un sistem de energie eoliana pentru alimentarea cu energie electrica a unei locuinte cu 7.000-10.000 euro, pentru ca "romanul vrea mult, ieftin si bun”. Cu gandul la oferta primita de la un investitor din Kazahstan, de a-i cumpara tehnologia, precum si la noi comenzi din aceasta tara, proprietarul Aeolus Energy spera ca eforturile sale de accesare a banilor europeni, care acopera 90% din valoarea proiectului, sa nu fi fost in zadar.
Piedicile din calea succesului
"Sunt mai multe probleme la accesarea fondurilor europene. Prima este birocratia imensa si lipsa de responsabilitate a angajatilor de la stat care ar trebui sa te indrume”, spune producatorul de turbine eoliene. Cea de-a doua problema este legata de accesarea creditului.
Integral in Incomemagazine.ro.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice