Amanarea platii TVA in vama s-ar putea prelungi pana in 2016
Data publicarii: 17-08-2012 | Economie
Termenul de aplicare a masurii privind amanarea platii TVA in vama pentru importurile efectuate de persoane care obtin certificate de amanare a platii va fi prelungit cu patru ani, respectiv pana la 31 decembrie 2016, potrivit unui proiect de ordonanta de modificare a Codului Fiscal lansat in dezbatere de Ministerul Finantelor.
In prezent, nu platesc TVA in vama importatorii care obtin un certificat de amanare a platii in anumite conditii stabilite prin ordin al ministrului finantelor publice, prevederea urmand sa fie aplicata pana la sfarsitul acestui an.
Potrivit notei de fundamentare a proiectului de act normativ, dupa data de 31 decembrie 2012 persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA nu ar mai avea obligatia platii TVA in vama, fara a fi necesara obtinerea unui certificat in acest sens.
Pe de alta parte, tot in materie de TVA ordonanta prevede si masura platii TVA la incasare pentru companiile cu o cifra de afaceri mai mica de 500.000 de euro. Regimul presupune si amanarea dreptului de deducere pana la plata facturilor primite atat de catre contribuabilii eligibili, cat si de catre beneficiarii acestora. Sistemul nu se aplica in cazul livrarilor de bunuri/prestarilor de servicii a caror contravaloare este incasata, partial sau total, cu numerar si/sau substitute de numerar de catre persoana impozabila eligibila pentru aplicarea sistemului TVA la incasare. De asemenea, nu se aplica pentru o serie de operatiuni, respectiv in cazul livrarilor de bunuri/ prestarilor de servicii supuse taxarii inverse conform art. 150 alin. (2) - (6), art. 1523 alin. (10) sau art. 160, in cazul livrarilor de bunuri/prestarilor de servicii care sunt scutite de TVA si in cazul operatiunilor supuse regimurilor speciale prevazute la art. 1521 - 1523.
Integral in Capital.ro.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani