Despre o bula imobiliara de acum 2.400 de ani

Data publicarii: 16-08-2012 | Imobiliare

 

In prima jumatate a secolului al IV-lea i.Hr., la Atena preturile proprietatilor au crescut de peste opt ori, pentru ca apoi sa sufere un declin timp de 50 de ani. Ca si balonul speculativ recent, si episodul amintit a fost rezultatul unei expansiuni nesustenabile a creditului.

Martin Armstrong: Mergand inapoi catre timpurile de odinioara, gasim aceleasi baloane speculative pe active si aceleasi fraude bancare pe care le avem acum

Balonul imobiliar din deceniul trecut, sustinut de o creditare nesustenabila, la limita fraudei, este caracterizat de multi analisti drept cea mai mare bula speculativa din istoria umanitatii. Fenomenul se repeta o data la o suta de ani, in masura in care fiecare generatie cade prada, la randul ei, acelorasi pacate ale lacomiei si optimismului excesiv. Comparatiile intre actuala criza si Marea Depresiune din anii '30 abunda in piete si in presa de specialitate. Nu sunt putini nici cei care au adus in discutie baloanele speculative de la 1720 antrenate in Anglia si Franta pe Compania Marilor de Sud si, respectiv, Mississippi River, avand in vedere ca proportia datoriilor din sistemul financiar de acum nu are echivalent decat in acea perioada.

La Atena, in prima jumatate a secolului al IV-lea i.Hr., intr-o societate in care precumpanitoare era economia privata si in care dezvoltarea relatiilor economice a creat un grad de complexitate ridicat al societatii, a putut aparea un balon speculativ de proportii pe segmentul proprietatilor sustinut, de asemenea, de o creditare mincinoasa.

Consultantul financiar american Martin Armstrong readuce in discutie acest episod pentru a arata ca frauda bancara este un fenomen care reapare sistematic in piata creditului si ca distorsiunile create pe acest segment antreneaza baloane speculative pe active. Problema de acum a industriei bancare nu tine de o "cultura rea" si nu poate fi atribuita doar catorva indivizi; este sistemica. "Bancile au manipulat pietele, ratele de dobanda si Guvernele pentru o perioada indelungata de timp", scrie Armstrong. Bula imobiliara ateniana de acum 2.400 de ani este un bun exemplu pentru a intelege de ce baloanele speculative si consecintele vatamatoare ale spargerii lor sunt un rezultat al creditarii bancare de natura frauduloasa.

Integral in Curierul National.ro.
Ultimele stiri pe BankNews.ro: