Instabilitatea politica a tras in jos vanzarile de electronice si electrocasnice
Data publicarii: 16-08-2012 | Economie
Piata bunurilor de folosinta indelungata si-a continuat trendul descendent pentru al doilea trimestru consecutiv
Piata bunurilor de folosinta indelungata si-a continuat trendul descendent pentru al doilea trimestru consecutiv, inregistrand o scadere cu 2,5% fata de primul trimestru, la 293 milioane de euro, insa in aceasta perioada instabilitatea din mediul politic a contribuit la scaderile din sector, reiese din datele studiului GfK Temax.
Fata de al doilea trimestru din 2011, cand vanzarile de bunuri de folosinta indelungata s-au ridicat la 306 milioane de euro, scaderea din trimestrul doi din acest an este de 4,2%. Astfel, in primul semestru piata bunurilor de folosinta indelungata a totalizat 592 milioane de euro, fata de 613 milioane de euro in primele sase luni din 2011.
Vanzarile de electrocasnice mici, in scadere
Cel de-al doilea trimestru a avut evolutii diferite, cu cresteri, dar si cu scadere. Singurul sector care a inregistrat o crestere de doua cifre (19,2%) fata de trimestrul al doilea din 2011 a fost sectorul foto. Sectorul electronicelor si cel de telecom au crescut usor, in timp ce piata de IT si cea de imprimante si multifunctionale au fost in scadere. Cele mai mari pierderi s-au inregistrat pe piata electrocasnicelor mici si pe cea a electrocasnicelor mari, cea din urma inregistrand o rata de scadere de doua cifre, se arata intr-un comunicat al GfK.
Mediul politic instabil, dar si recesiunea in multe tari din zona euro au contribuit la incetinirea ritmului de crestere a economiei romanesti, situatie resimtita in mod considerabil si pe piata electrocasnicelor mici. Cu o scadere in valoare de 9% in euro, piata electrocasnicelor mici a ajuns in al doilea trimestru al anului curent la 22 milioane de euro, fata de 24 milioane de euro in trimestrul doi din 2011.
Principalele categorii care au contribuit la acest declin cu o crestere negativa de doua cifre au fost unele dintre cele mai mari piete de electrocasnice mici cum ar fi aparatele pentru prepararea alimentelor, aspiratoarele si aparatele pentru indepartarea parului corporal si facial (masculin si feminin). Majoritatea pietelor din categoria electrocasnicelor mici s-au confruntat cu vremuri dificile in al doilea trimestru al anului. Avand in vedere diferentele mari ale ratelor de schimb valutar si ca urmare a deprecierii monedei nationale, evolutia acestei piete este privita diferit din perspectiva celor doua monezi: scadere de 9% in euro si pierdere de 2% in lei.
Integral in Adevarul.ro.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani