Marile privatizări, de la dezastru la succes

Data publicarii: 16-08-2012 | Economie

 

Privatizarea Petrom a fost controversata, dar a adus compania de la pierderi la profit.
 

Fostii mamuti industriali erau capusati si furati ca-n codru, avand pierderi masive. Dupa privatizare, au devenit principalii platitori de taxe si campioni ai exporturilor.

Platformele si combinatele industriale construite in "Epoca de Aur" au mai functionat, in virtutea inertiei, cativa ani buni dupa Revolutie, insa s-au transformat rapid in gauri negre care inghiteau sume colosale din bugetul tarii. Tinta preferata a hotilor de materiale, dar mai ales a capuselor, aceste combinate au fost sistematic stoarse de resurse, pana cand s-a ajuns intr-o situatie-limita: privatizare (chiar si pe un leu) sau desfiintare.

Solutia salvatoare


In cazurile in care s-a ales desfiintarea, combinatele au mai mers o vreme, mai mult datorita intereselor locale, dupa care au fost lasate in paragina sau destramate grinda cu grinda.

Privatizarea a fost solutia salvatoare in majoritatea cazurilor, mai ales in marea industrie, unde fara investitiile si tehnologiile aduse de cumparatori s-ar fi ajuns ine-vitabil la un dezastru. De la dezastru au pornit, de fapt, multe combinate dintre cele privatizate.  


Integral in Adevarul.ro.

Ultimele stiri pe BankNews.ro: