Noua taxa clawback, un mar pe jumatate otravit pentru industrie

Data publicarii: 16-08-2012 | Finante-Banci

Producatorii de medicamente rasufla pe jumatate usurati dupa ce au obtinut majorarea plafonului de plata pentru taxa clawback, dar nu si o modalitate confortabila de a plati sumele restante.

Marea noutate din proiectul de ordonanta de urgenta publicat de Ministerul Finantelor Publice (MFP), rezultat in urma negocierilor dintre producatorii de medicamente, Guvern  si FMI, este majorarea plafonului de plata de la 1,42 miliarde de lei, cat era in 2009, la 1,51 miliarde de lei. Producatorii au cerut de la inceput eliminarea consumului de medicamente din anul 2009 ca referinta pentru plata taxei clawback, mai ales pentru ca, de atunci, valoarea a crescut de la 5,7 miliarde de lei la 7,4 miliarde de lei. Ei au platit pana acum diferenta dintre acest consum de referinta si cel din anii urmatori: pe aceasta logica, taxa trimestriala pentru clawback a fost in acest an de 439 de milioane de lei.

"Ma astept ca taxa pentru trimestrul IV din acest an sa fie cu circa 20% mai mica, adica in jur de 350 de milioane de lei", spune Sorin Popescu, directorul de comunicare al Asociatiei Romane a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM). Marea miza a acestor cifre sunt medicamentele ieftine din farmacii sau cele generice, pe care producatorii avertizau ca le vor scoate din portofoliu daca vor constata ca marja de profit nu acopera si taxa clawback. Mai mult, acestia si-au pus serios problema unor disponibilizari sau a unei retrageri de pe piata in cazul in care ar fi ajuns la limita bugetului. 


Integral in Capital.ro.

Ultimele stiri pe BankNews.ro: