Afla care sunt cele mai avantajoase credite imobiliare
Data publicarii: 13-08-2012 | Imobiliare
Prima dificultate la accesarea unui credit ipotecar in euro incepe sa devina procurarea avansului. Cu cateva exceptii, bancile au majorat nivelul minim al acestuia chiar la peste 30%. Pentru clientii care nu pot accesa programul Prima Casa, un avans mic mai este posibil doar la imprumuturile in euro.
Millennium este singura banca la care un imprumut ipotecar standard in euro mai poate fi obtinut cu un avans doar de 10%. Foarte rare sunt si ofertele cu avans minim de 15% sau 20%. Conditiile mai dure au aparut in urma adaptarii la noile norme impuse de Banca Nationala
Un efort financiar mai mic pentru procurarea avansului (15% la mai multe banci) trebuie sa faca persoanele care vor sa se imprumute in lei pentru a-si cumpara un imobil, insa rata mai ridicata a dobanzii va conduce la o rata lunara mai mare de rambursat.
Cele mai bune oferte
Capital a analizat oferta bancilor pentru o familie cu venituri totale de 4.800 de lei (vezi detalii in Metoda de notare), care doreste sa cumpere un apartament in valoare de 60.000 de euro, construit in anii '80 in Bucuresti, cu ajutorul unui credit ipotecar pe 25 de ani, cu dobanda variabila.
Analiza, care a vizat atat creditele in lei, cat si pe cele in euro, s-a bazat pe informatiile oferite de banci, notand avansul minim necesar, dobanda anuala efectiva (DAE), care include costul diverselor comisioane percepute, asigurarile impuse sau oferite gratis de banca si timpul maxim de raspuns pentru aprobarea creditului. Nu am putut verifica dificultatile sau barierele birocratice care apar pe -parcursul procesului de aprobare a imprumutului. Potrivit analizei, cele mai bune credite ipotecare in lei pot fi accesate de la Banca Romaneasca, BRD - Groupe Societe Generale, ING, BCR si Garanti, in timp ce clasamentul ipotecarelor in euro are in frunte ofertele de la Banca Romaneasca, Millennium, Carpatica, Piraeus, ING, Alpha Bank si Marfin Bank (ultimele trei la egalitate pe locul 5). Punctajul mediu dupa care s-a stabilit topul final tine cont de toate criteriile analizate (ponderate dupa importanta).
Clientii au insa nevoi diferite, iar analiza Capital ii poate ajuta sa selecteze acele oferte care li se potrivesc cel mai bine. Un client care are putini bani disponibili pentru avans, spre exemplu, poate identifica cele mai convenabile oferte din acest punct de vedere, chiar daca vin cu o dobanda mai mare, la fel cum o persoana pentru care conteaza mai mult costurile viitoare poate vedea care sunt ofertele cu cele mai mici rate de rambursat.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani