Romania are nevoie de o moneda intarita si o inflatie sub control
Data publicarii: 09-08-2012 | Finante-Banci
"Corectiile recente ale leului, datorate in primul rand mecanismelor BNR, s-au inregistrat la momentul oportun, intrucat efectele unei devalorizari semnificative in continuare a leului ar fi fost exponential potentate de scumpirea marfurilor alimentare la nivel mondial si de seceta care afecteaza economia, cu urmari greu de imaginat de la un anumit punct”, a aratat Victor Safta- Director General Noble Securities, sucursala Romania, membru al grupului financiar european Getin Noble Bank Groups of Companies & Getin Holding.
Leul s-a apreciat in ultimele zile, catre 4,53- 4,54 lei pentru 1 Euro, recuperand astfel din devalorizarea din ultimele saptamani care, vinerea trecuta, ajunsese la un nou maxim pe pietele financiare (4,6459 lei pentru 1 Euro).
In ceea ce priveste marfurile alimentare, seceta din SUA, Rusia, Ucraina etc a dat un nou imbold crizei alimentare mondiale, aducand scumpiri peste masura ultimilor ani. Astfel, in a treia decada a lunii iunie si apoi in iulie, pe pietele internationale pretul porumbului a intrat pe o panta abrupta de crestere (peste 45%), trecand prin maxime istorice. Porumbul este una dintre cerealele al carei pret influenteaza multiple alte preturi si industrii, de la biocombustibili, la industria aditivilor alimentari, a furajelor etc. asa incat reactiile se transmit in lant. Graul a inregistrat un pret neatins dupa anul 2008, marcand, la fel ca si in cazul porumbului, cresteri de peste 45% dupa jumatatea lunii iunie, iar soia s-a tranzactionat, de asemenea, la preturi maxime istorice.
Scumpirile au aparut si in alte sectoare: pretul petrolului Brent, relevant pentru Europa, a depasit, marti 7 august, cotatia de 110 USD/baril, nivel neatins din luna mai.
La toate aceste <<maxime>> ale marfurilor se adauga seceta prezenta inclusiv in Romania si <<maximele>> de devalorizare marcate rand pe rand de leu in saptamanile trecute. Daca aceste evolutii s-ar accentua, efectul cumulat al acestor factori s-ar manifesta in sensul cresterii preturilor si inflatiei, scaderii consumului si productiei, cu consecintele de rigoare asupra cresterii economice a Romaniei in acest an, care cu greu ar mai putea ajunge chiar si la 0,8%, cat este prognoza Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare. "Daca s-ar depasi semnificativ si pentru o lunga perioada de timp pragul de 4,65 lei pentru 1 Euro, atunci efectele pe termen mediu si lung ar fi mai mult decat <<apasatoare>>. Cel mai <<confortabil>> pentru leu, economie si... psihologie (a consumatorilor), ar fi ca moneda nationala sa ramana pe palierul de 4,4- 4,5 lei pentru 1 Euro, o oarecare volatilitate fiind inerenta”, a precizat Victor Safta.
Info Noble Securities
In 2012, grupul financiar european Getin Noble Bank Group of Companies & Getin Holding a facut primul pas in Romania, deschizand sucursala locala a firmei de brokeraj Noble Securities.
Getin Noble Bank Group of Companies detine banci (retail banking, private banking, corporate banking), fonduri de investitii, companii de consultanta financiara si imobiliara, leasing si asigurari. La randul sau, Getin Holding detine banci, companii de leasing si asigurari, precum si alte companii in domeniul financiar in Polonia, Rusia, Ucraina, Belarus si Romania. In 2011, Getin Noble Bank a realizat un profit net de 230 milioane EUR, iar Getin Holding a obtinut un profit net de 250 milioane EUR. Getin Noble Bank Group of Companies si Getin Holding sunt grupuri de origine poloneza, "inrudite” ca business si actionariat majoritar. Actionarul majoritar al celor doua grupuri este omul de afaceri Leszek Czarnecki, Doctor in Stiinte Economice.
Casa de Brokeraj Noble Securities este reglementata si autorizata de organismul de profil din Polonia, iar filiala din Romania va opera inclusiv sub supravegherea Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM). Tranzactiile se realizeaza prin intermediul platformei Noble Markets, care ofera peste 200 de instrumente financiare: perechi valutare, actiuni, indici bursieri si marfuri. Prin platforma Noble Markets se realizeaza tranzactii in marja (maxim 1:100); astfel, se pot realiza tranzactii cu o valoare mai mare decat suma alocatat. Atunci cand se tranzactioneaza in marja, se utilizeaza efectul de levier , care amplifica atat castigurile, cat si pierderile potentiale: o marja de 1% (1:100) permite realizarea unei tranzactii de 1.000 EUR blocand in contul de tranzactionare doar 10 EUR (1000 EUR*1%). Detalii despre contul minim, instrumente si strategii de tranzactionare pe www.noblemarkets.ro
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani