Prima zi de plata: de azi dam banii inapoi la FMI
Data publicarii: 06-08-2012 | Finante-Banci
Astazi, Romania plateste 655 de milioane de euro, incepand sa returneze cele 13,4 miliarde de euro acordate de FMI in urma cu trei ani. Rambursarile vor dura pana in 2015.
A venit si ziua de 6 august 2012, prevazuta ca termen pentru rambursarea primei rate din imprumutul acordat in 2009 de catre Fondul Monetar International (FMI). Astazi trebuie sa platim echivalentul a 546 de milioane DST (drepturi speciale de tragere, "moneda" in care se calculeaza finantarea), adica 655 de milioane de euro. Exprimata in moneda nationala, aceasta rata este de 3,1 miliarde de lei, la cursul de azi - 1 DST = 5,7155 lei.
In noiembrie si in decembrie vom mai avea de platit astfel de rate (plus dobanzi), banii pe care ii vom returna in 2012 totalizand 1,9 miliarde de euro (1,63 miliarde DST). La anul vom avea un varf de rambursare, urmand sa platim 5,1 miliarde de euro (4,3 miliarde DST), iar in 2014 vom mai da inca 4,7 miliarde de euro (3,9 miliarde DST), dupa care, in 2015, ne vom incheia socotelile cu FMI, rambursand restul de 1,4 miliarde de euro. In total, pana in 2015, Romania va plati 13,4 miliarde de euro catre FMI.
De unde va scoate Guvernul atatia bani?
Din totalul de 13,4 miliarde de euro, Banca Nationala va plati cel mai mult (9,8 miliarde de euro), avand la dispozitie o resursa mai mult decat suficienta: rezerva valutara, unde se gasesc peste 32 de miliarde de euro. Partea cea mai mica, dar si mai greu de acoperit, respectiv 3,6 miliarde de euro, ii va reveni insa Guvernului. De ce e mai greu de acoperit? Pentru ca, spre exemplu, in 2010, pe cand banii FMI erau prezenti in Romania, Guvernul a fost nevoit sa taie din salariile bugetarilor si sa mareasca TVA ca sa evite derapajul financiar sau intrarea in incapacitate de plata - ce va face in perioada urmatoare, cand va trebui sa mai si ramburseze banii catre FMI?
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice