Birocratia kafkiana poate innebuni un potential investitor in Romania
Data publicarii: 16-10-2006
Ziarul afirma ca, odata cu aderarea Romaniei si Bulgariei la UE, cele doua tari intra in atentia a mii de potentiali cumparatori, care cauta case de vacanta ieftine si, daca Bulgaria a reusit sa atraga pana acum interesul, urmeaza si randul Romaniei. "Imaginati-va o vila din secolul al XIX-lea sau de la inceputul secolului XX, poate fosta proprietate a unui conte ungur sau a unui prosper comerciant saxon, aflata in muntii Transilvaniei si inconjurata de una dintre ultimele paduri intacte ale Europei", adauga "Financial Times", apreciind ca pretul acesteia ar fi mult mai mic decat in vestul Europei, iar cumparatorul ar beneficia si "intr-un fel" de siguranta limitarilor legislative ale UE.
Totusi, Romania nu si-a incheiat transformarea din tara corupta si agitata intr-o zona imobiliara de lux a Europei de Sud-Est. Cu toate acestea, "Financial Times" afirma ca "Romania se schimba, trecand prin cea mai dramatica dezvoltare economica din istorie".
Reformele care au fost cerute pentru a obtine aderarea la UE atrag anual investitii straine de miliarde de euro. Iar hotararea de a-i mentine pe acesti investitori, combinata cu dorinta sincera a tinerilor romani de a fi mai "europeni", va continua sa sustina reformele, apreciaza ziarul, adaugand ca in urmatorii zece ani este asteptata construirea a sute de kilometri de autostrazi, iar investitorii au inceput deja sa se orienteze spre orasele de provincie. "Si Bucurestiul, capitala, seamana deja cu un santier de constructie continua, cu un amestec amplu de proiecte noi, inclusiv cateva complexe rezidentiale moderne, in curs de constructie".
Totusi, in privinta Bucurestiului, care "are putin din farmecul Pragai sau al Budapestei", autorul articolului recomanda ca acesta sa fie reevaluat peste 20 de ani.
"Financial Times" avertizeaza ca, indiferent de locul investitiei, sunt absolut necesari un avocat priceput si un agent de incredere, deoarece in Romania inca mai exista cereri de restituire, iar "nepotul contelui ungur se poate intoarce sa revendice vila" si cumparatorii nu se pot baza pe contracte pentru aplicarea angajamentelor vanzatorului, deoarece "tribunalele sunt lente si deseori corupte".
Concluzia ziarului este ca optiunea cea mai buna in Romania, in momentul de fata, sunt proiectele de constructii noi, cum sunt cele din zona de litoral si un proiect in Valea Prahovei.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii