49 de proceduri de infringement
Data publicarii: 01-08-2012 | Economie
Tara noastra, ca stat membru al UE, nu a ajuns sa plateasca vreo penalitate pentru ca nu a respectat regulile impuse de Uniune, dar are deschise 49 de proceduri de infringement. Mai grav este faptul ca ultimele proceduri de infringement au fost deschise pentru nerespectarea legilor, nu pentru ca nu am transpus normele comunitare in legislatia interna.
Ultimul raport intocmit de Ministerul Afacerilor Europene (MAEur) arata ca numarul procedurilor de infringement deschise impotriva statului roman a scazut, ajungand la 49. De la aderarea tarii noastre la UE, Comisia Europeana a demarat 390 de proceduri impotriva Romaniei, din care 340 au fost clasate, iar o actiune a fost declarata inadmisibila de Curtea de Justitie a UE (CJUE).
In prezent, exista 49 de actiuni in constatarea neindeplinirii obligatiilor pentru care procedura este in curs. Din cele 49 de actiuni, aflate toate in faza precontencioasa, 30 privesc fie incompatibilitatea normelor juridice nationale cu legislatia UE, fie cazuri de aplicare incorecta. Alte 19 actiuni au in vedere neindeplinirea obligatiei de comunicare a masurilor nationale de transpunere a directivelor.
Infringement la protectia mediului
Din toamna anului trecut si pana acum, CE a deschis noua noi proceduri de infringement pentru nerespectarea normelor comunitare. Cauzele de incalcare a normelor de protectia mediului tin capul de afis. Sunt trei cauze deschise: doua se refera la aplicarea necorespunzatoare a directivei privind evaluarea efectelor anumitor proiecte publice si private asupra mediului, iar cealalta are in vedere depozitele de deseuri (n.r. - Romania este codasa la inchiderea gropilor de gunoi neconforme).
Alta procedura deschisa se refera la incalcarea directivei referitoare la standardele minime pentru protectia gainilor ouatoare. Mai sunt cauze initiate pentru incalcarea regulamentului privind coordonarea sistemelor de securitate sociala, a Directivei 2006/112 referitoare la sistemul comun al TVA, aplicarea gresita a directivelor privind controlul veterinar in cadrul schimburilor intracomunitare si importurile de combustibil pentru incalzire, la care se adauga si transpunerea incorecta a unor norme din directiva referitoare la aplicarea principiului egalitatii de tratament intre persoane.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des