Cine se bucura de cresterea cursului de schimb pentru euro si dolar
Data publicarii: 26-07-2012 | Finante-Banci
Principalii beneficiari ai aprecierii cursului euro si a dolarului sunt exportatorii, care primesc mai multi lei atunci cand schimba valuta. Chiar daca majoritatea exporturilor sunt conditionate si de importuri, produsele exportate au in componenta foarte multe produse importate, la final intreprinzatorii raman cu mai multi lei in conturi, deoarece alte cheltuieli nu sunt legate de euro sau dolar.
Principala cheltuiala care nu creste o data cu cursul de schimb valutar la euro sau dolar sunt salariile. O eventuala presiune pe majorarea acestora ar putea veni odata cu cresterea inflatiei, care in prima jumatate a anului a coborat la 2 procente si care ar putea creste pana la finalul anului spre 4 procente si chiar mai mult, daca deprecierea leului continua.
Vesti bune legate de deprecierea monedei nationale au angajatii din multinationale care si-au negociat salariul in valuta, cu toate ca numarul acestora a scazut fata de acum 10 ani, si pe fondul aprecierii leului pana in 2008, iar companiile nu vor ca bugetele sa fie influentate de cursul de schimb.
Castig mai mare pentru cei cu economii in euro sau dolari
Cresterea inflatiei ar opri pentru moment politica BNR de scadere a dobanzii de politica monetara, iar bancile ar putea sa inverseze trendul de scadere a dobanzi la depozite bancare in lei si sa vedem o crestere a acestora pe finalul anului.
Astfel, chiar daca acum cei care au continuat sa economiseasca in lei nu au fost avantajati, economisirea in euro sau dolari a fost mult mai avantajoasa datorita castigului adus de cresterea acestor valute fata de leu, romanii cu economii in lei ar putea sa recupereze prin dobanzi mai mari la depozite.
Cu toate acestea, in ultimii ani economisirea in euro sau dolari se dovedeste a fi cea mai buna investitie, doar in ultimul an dolarul a urcat cu 30 de procente fata de leu, castig care depaseste cu mult cea mai buna dobanda oferita la depozitele bancare, iar aprecierea euro de 7% din acest an, la care se adauga dobanda acumulata depaseste randamentul adus de cea mai buna dobanda la depozitele in lei, care se situeaza la putin peste 7 procente.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman