Cine se bucura de cresterea cursului de schimb pentru euro si dolar
Data publicarii: 26-07-2012 | Finante-Banci
Principalii beneficiari ai aprecierii cursului euro si a dolarului sunt exportatorii, care primesc mai multi lei atunci cand schimba valuta. Chiar daca majoritatea exporturilor sunt conditionate si de importuri, produsele exportate au in componenta foarte multe produse importate, la final intreprinzatorii raman cu mai multi lei in conturi, deoarece alte cheltuieli nu sunt legate de euro sau dolar.
Principala cheltuiala care nu creste o data cu cursul de schimb valutar la euro sau dolar sunt salariile. O eventuala presiune pe majorarea acestora ar putea veni odata cu cresterea inflatiei, care in prima jumatate a anului a coborat la 2 procente si care ar putea creste pana la finalul anului spre 4 procente si chiar mai mult, daca deprecierea leului continua.
Vesti bune legate de deprecierea monedei nationale au angajatii din multinationale care si-au negociat salariul in valuta, cu toate ca numarul acestora a scazut fata de acum 10 ani, si pe fondul aprecierii leului pana in 2008, iar companiile nu vor ca bugetele sa fie influentate de cursul de schimb.
Castig mai mare pentru cei cu economii in euro sau dolari
Cresterea inflatiei ar opri pentru moment politica BNR de scadere a dobanzii de politica monetara, iar bancile ar putea sa inverseze trendul de scadere a dobanzi la depozite bancare in lei si sa vedem o crestere a acestora pe finalul anului.
Astfel, chiar daca acum cei care au continuat sa economiseasca in lei nu au fost avantajati, economisirea in euro sau dolari a fost mult mai avantajoasa datorita castigului adus de cresterea acestor valute fata de leu, romanii cu economii in lei ar putea sa recupereze prin dobanzi mai mari la depozite.
Cu toate acestea, in ultimii ani economisirea in euro sau dolari se dovedeste a fi cea mai buna investitie, doar in ultimul an dolarul a urcat cu 30 de procente fata de leu, castig care depaseste cu mult cea mai buna dobanda oferita la depozitele bancare, iar aprecierea euro de 7% din acest an, la care se adauga dobanda acumulata depaseste randamentul adus de cea mai buna dobanda la depozitele in lei, care se situeaza la putin peste 7 procente.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii