TVA aferenta demolarii de cladiri vechi ar putea fi recuperata
Data publicarii: 23-07-2012 | Imobiliare
O companie a contestat la Curtea Europeana de Justitie ajustarea TVA in cazul cladirilor demolate, iar decizia finala i-ar putea fi favorabila
Intr-un caz pe rol la Curtea Europeana de Justitie, Avocatul General sustine ca ajustarea TVA in cazul cladirilor demolate incalca prevederile legislatiei comunitare. O decizie pozitiva in acest sens ar putea facilita recuperarea unor sume TVA importante, in conditiile in care multe companii din domeniul imobiliar (inclusiv din Romania) au fost obligate sa ramburseze TVA pentru cladirile vechi achizitionate cu TVA si demolate ulterior, chiar daca scopul a fost dezvoltarea unor proiecte imobiliare.
In Romania, o companie care plateste TVA la achizitia de cladiri (vechi) este obligata, conform regulilor de TVA, sa ramburseze integral sau partial TVA daca le demoleaza. Aceasta regula se aplica indiferent daca scopul cumparatorului este de a dezvolta un proiect imobiliar pe respectivul teren sau de a reconstrui ori moderniza cladirea demolata.
Cazul in discutie a ajuns la Curtea Europeana de Justitie dupa ce o companie din Bulgaria (unde legislatia de TVA este similara) a contestat aceasta ajustare de TVA impusa de autoritatile fiscale locale. De fapt, in 2010, respectiva companie a decis demolarea unei cladiri cu scopul de a o reconstrui si de a o moderniza.
Opinia Avocatului General este favorabila contribuabililor. Mai exact, opinia mentioneaza ca daca demolarea unei cladiri are ca scop desfasurarea de viitoare activitati economice, aceasta intentie este suficienta pentru exercitarea/ pastrarea dreptului de deducere a TVA.
Mai mult, Avocatul General precizeaza ca prevederile legislatiei unui stat membru sunt incompatibile cu cele ale Directivei 2006/112/EC, daca prevad obligatia de ajustare a TVA in cazul distrugerii unor bunuri de capital chiar daca scopul este efectuarea de tranzactii viitoare taxabile.
"Ne asteptam ca decizia CEJ sa pastreze aceleasi concluzii si sa clarifice aspectul ajustarilor de TVA la bunurile de capital distruse”, a declarat Adrian Teampau, Manager Taxe Indirecte in cadrul Deloitte Romania.
In Romania, multe companii din domeniul imobiliar au fost obligate sa ramburseze TVA catre bugetul de stat pentru cladirile vechi achizitionate cu TVA si demolate ulterior, chiar daca scopul a fost dezvoltarea unor proiecte imobiliare. Legislatia de TVA din Romania este asemanatoare cu cea din Bulgaria si, in consecinta, incompatibila cu Directiva in materie de TVA (2006/112/EC).
"Daca decizia CEJ va fi pozitiva, inseamna ca legislatia privind regimul TVA din Romania si aplicarea acesteia de catre autoritatile fiscale a incalcat grav drepturile contribuabililor. Recomandarea noastra este ca firmele care s-au aflat in aceasta situatie sa analizeze si sa evalueze mijloacele juridice disponibile pentru recuperarea sumelor TVA ajustate de autoritatile fiscale,” a subliniat Adrian Teampau.
Inca din 2010, Deloitte Tax avertiza asupra acestui aspect, subliniind ca refuzul autoritatilor fiscale de a deduce TVA aferenta cladirilor demolate afecteaza si mai mult o industrie mult afectata de criza financiara a ultimilor ani.
"Viziunea si practica inspectorilor fiscali este abuziva si neconforma cu principiile TVA. In mod indubitabil, achizitia cladirilor vechi se face in scopul desfasurarii activitatii economice a societatii. (…) Inspectorii isi motiveaza decizia prin faptul ca achizitiile nu au fost folosite pentru realizarea de operatiuni taxabile. Astfel, dezvoltatorii pierd sume importante de bani,” avertizau la acel moment consultantii fiscali Deloitte.
Comunicat de presa
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des