Citigroup, adevaratul vinovat in scandalul manipularii Libor?
Data publicarii: 23-07-2012 | Finante-Banci
La inceputul saptamanii, directorul executiv al Citigroup, Vikram Pandit, a spus analistilor sa nu ia drept ghid amenda data Barclays pentru manipularea ratei Libor, de 450 de milioane de dolari, pentru a stabili cand va trebui sa plateasca grupul bancar condus de el. Si se pare ca avea dreptate: Citigroup ar putea primi o amenda mult mai ridicata.
In urma unor analize reiese ca, in privinta minciunilor spuse de banci pentru a manipula rata dobanzilor pentru imprumuturilor interbancare Libor, Barclays, singura pedepsita pana in prezent, este departe de a purta cea mai mare vina.
Doi profesori de economie de la UCLA si Universitatea din Minnesota au analizat manipularea Libor si au aflat ca, cel putin dupa un indicator, Citi a falsificat rata dobanzii mai mult decat orice alta mare banca americana. La nivel mondial, cele mai multe "minciuni" in aceasta privinta le-a spus Royal Bank of Canada.
Citi a subestimat costurile pentru creditare cu 0,12 la suta, in medie, din august 2007 pana in august 2008. Desi nu pare o cifra imensa, este, totusi, cu 50% mai mult decat media de 0,08 la suta din estimarile costurilor facute de Barclays.
Libor afecteaza ratele pe care consumatorii si firmele le platesc pentru o gama larga de credite si alte instrumente financiare, dar si la stabilirea preturilor unor marfuri, iar o diferenta mica in aceasta rata poate reprezenta o diferenta majora pana la consumatorul final.
Acesta nu este studiu in care Citi reiese drept unul din pricipalii actori in scandalul manipularii Libor. In 2008, Wall Street Journal a raportat, pentru prima data, problemele legate de aceasta rata si a comparat ratele raportate de Citi si costurile pentru a se asigura in caz de insolventa. Astfel, in 23 ianuarie pana in 16 aprilie 2008, Citi ar fi subestimat cu 0,87 puncte procentuale costurile de finantare.
Integral in Ziare.com.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani