Codul muncii se intoarce la originile sindicale

Data publicarii: 20-07-2012 | HR/Cariere

 

La doar o luna dupa ce Codul muncii implinea un an, ministrul de resort a anuntat noi modificari ale legii. In mare, este vorba de o revenire la forma anterioara. Fata de varianta actuala, la a carei formulare rolul decisiv l-a avut mediul de business, acum, jocurile sunt facute de sindicate

Potrivit ministrului muncii, Mariana Campeanu, documentul in baza caruia s-a luat decizia modificarii Codului este studiul "Piata muncii, intre eficienta economica si echitate sociala”, realizat, atentie, in cadrul unui proiect al Blocului National Sindical (BNS).

Raportul, prezentat de BNS drept "una dintre cele mai complete si obiective cercetari facute in Romania in domeniul dreptului muncii", a fost coordonat de Alexandru Athanasiu (fost ministru al muncii si al educatiei din partea PSD) si Oana Cazan, "expert recunoscut in domeniu".

Ca o scurta judecata de valoare, in realitate, autorii nu lasa nicio bruma de indoiala privind subiectivitatea studiului, asa cum reiese chiar din introducere: "Astazi avem o harababura legislativa, o reprimare voluntarista a drepturilor lucratorilor. S-a vrut si s-a reusit punerea la colt a sindicatelor prin actualele reglementari, insa aceste lucruri se vor razbuna in timp. Se vor razbuna prin disolutia coeziunii sociale, prin cresterea apetitului de a parasi aceasta tara, prin slabiciunea institutiilor si pierderea respectabilitatii lor. Punerea la colt a sindicatelor este rechizitoriul pe care actuala guvernare (in momentul de fata, fosta - n.red.) il face miscarii sindicale."


Integral in Capital.ro.

Ultimele stiri pe BankNews.ro: