RAPORT PE JUSTITIE. Comisia Europeana critica DUR guvernul Ponta
Data publicarii: 17-07-2012 | Politica
Comisia Europeana isi exprima ingrijorarea cu privire la respectarea statului de drept si a independentei sistemului judiciar din Romania, in actualul context politic de la Bucuresti, se arata in raportul preliminar privind Mecanismul de Cooperare si Verificare, care va fi facut public maine la Bruxelles.
"Comisia considera ca pasii recenti facuti de guvernul Romanie ridica ingrijorari serioase cu privire la respectarea acestor principii fundamentale. Aceste masuri au fost luate intr-un sistem politic puternic polarizat in care neincrederea si acuzatiile dintre actorii politici sunt o obisnuinta. Totusi acest context politic nu poate justifica natura sistematica a catorva actiuni. In timp ce anumite actiuni pot fi explicate prin aceasta polarizare politica, ele au ridicat indoieli serioase privind angajamentele de arespecta statul de drept sau intelegerea fuctionarii statului de drept intr-un sistem democratic. Punerea sub semnul intrebarii ale unor decizii ale instantelor, subminarea Curtii Constitutionale, rasturnarea unor proceduri consacrate si incalcarea principiului separatiei puterilor in stat au pus sub semnul intrebarii angajamentul guvernului de a respecta statul de drept si independenta justitiei. Comisia Europeana este extrem de ingrijorata de incercarile de manipulare si de amenintarile la adresa institutiilor parte a sistemului judiciar si care pot afecta societatea in ansamblu. Desi acest raport vizezeaza evolutiile din ultimii cinci ani, controversele recente ameninta serios progresele inregistrate pana acum si ridica serioase semne de intrebare asupra reformelor deja inceput ", se arata in draftul de raport.
Presiunile asupra Curtii Constitutionale considerate inacceptabile
Comisia Europeana remarca activitatea ANI si DNA si avertizeaza ca viitoarele numiri in functiile de Procuror general si de sef al DNA vor fi "indicatori cheie pentru sustenabilitatea reformei". "Comisia cere guvernului sa ia masurile necesare pentru aremedia daunele aduse reformei in ultimele saptamani", se arata in document.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice