FPTS solicita Guvernului o decizie urgenta privind plata TVA la incasarea facturii
Data publicarii: 16-07-2012 | Turism
Termenele foarte lungi de incasare a facturilor in domeniul turismului pune operatorii turistici de orice categorie in imposibilitatea de a-si asigura cash-flow-ul si chiar in incapacitate de plata datorita obligatiei de a achita TVA-ul la emiterea si nu la incasarea facturii.
Federatia Patronatelor din Turism si Servicii solicita de aceea Guvernului o decizie urgenta de modificare a sistemului fiscal in sensul efectuarii platii TVA la incasarea facturii, in asa fel incat sa nu blocam operatorii din turism (hoteluri, agentii, tur operatori) din cauza obligativitatii de a plati statului taxa pe valoare adaugata inainte de a incasa banii pentru serviciul respectiv. In plus, operatorii din turism trebui sa isi asigure finantarea si pentru indeplinirea serviciilor facturate (ceea ce presupune angajati, cumparare de marfa, plata de utilitati). Adaugarea la aceste plati a unui TVA nejustificat de vreme ce factura nu a fost incasata face activitatea din turism deosebit de dificila si riscanta.
Un hotel care organizeaza un eveniment emite factura dupa ce clientii parasesc locatia, TVA-ul devenind exigibil in momentul emiterii facturii. In cazul in care clientul nu achita la termen factura emisa, hotelierul se afla in fata unei duble probleme: pe de-o parte, este nevoit sa isi achite facturile furnizorilor, cu acestia putand macar negocia amiabil o intarziere, pe de alta parte trebuie sa achite TVA-ul datorat la Bugetul de Stat. In relatia cu ANAF nu isi poate negocia niciun fel de intarziere, riscand in cazul neefectuarii platii la termen sa ramana cu conturile blocate. In acelasi timp, agentiile de turism si tour operatorii emit facturile catre turisti in momentul in care acestia efectueaza rezervarea, insa turistul achita doar un avans.
De foarte multe ori, distanta de timp dintre avans si plata finala poate fi de cateva luni, TVA-ul insa devenind exigibil la emiterea facturii fiscale. In cazul acesta, agentul economic se vede nevoit sa achite acest TVA din resurse proprii. Cel mai grav este atunci cand turistul renunta la pachet, agentul economic urmand sa isi recupereze sumele achitate in plus abia in urmatoarea luna sau pe termen chiar mai lung.
Romania are oricum taxe mai mari pe activitatea din turism decat statele concurente, ceea ce ii pune pe investitorii in turism intr-o postura dificila pentru ca nu pot concura intotdeauna cu preturile mai mici din tarile vecine. Plata TVA la emiterea facturii transforma demersul de crestere a calitatii serviciilor turistice si de limitare a preturilor intr-un proces anevoios, uneori imposibil.
Tocmai de aceea, o decizie in acest sens este de stricta necesitate in turism, dupa cum este necesara si in alte sectoare de activitate.
Dan Matei Agathon,
Presedinte Federatia Patronatelor din Turism si Servicii
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani