Mugur Isarescu: Investitiile raman marea problema a cresterii economice
Data publicarii: 12-07-2012 | Finante-Banci
Romania are nevoie de capital strain pentru a reveni la o crestere economica durabila si sustenabila. In mod cert, ca sa ai crestere economica trebuie sa creezi locuri de munca si sa iti creasca productivitatea, a declarat Mugur Isarescu, in cadrul unei conferinte de presa.
Mugur Isarescu, guverantorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), prezinta intr-o conferinta de presa probleme actuale ale cresterii economice, inflatiei si cursului de schimb.
"In mod cert, ca sa ai crestere economica, trebuie sa creezi locuri de munca si sa iti creasca productivitatea. Dar de aici incep complicatiile, pentru ca in primul rand ai nevoie de investitii”, a declarat Mugur Isarescu.
Investitiile straine directe in Romania au scazut in ultima perioada, iar rata de absorbtie a fondurilor europene se mentine la un nivel scazut, ceea ce este o piedica in calea revenirii Romaniei pe crestere economica durabila.
Potrivit guvernatorului BNR, in prezent economia romaneasca este axata pe stimularea consumului, ceea ce duce la importuri mai mari si la deteriorarea contului curent.
"Este clar ca Romania are o lipsa a economisirii si ne trebuie capital strain. Bineinteles ca am vrea sa fie capital romanesc, dar acest capital romanesc din pacate a disparut”, a mai adaugat guvernatorul.
Potrivit lui Isarescu, investitiile raman marea problema a cresterii economice.
"Investitiile directe in sectoare neproductive cred ca au ajuns la o limita. Cred ca este o supracapacitate de productie in toate tarile emergente, care va exploda in perioada urmatoare. Trebuie sa fim fim realisti daca sectorul privat mai doreste sa investeasca in Romania, si unde va investi. Pentru ca investitiile sa creasca productivitatea unei tari, este nevoie de tehnologie”, a explicat Mugur Isarescu.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman