Bruxellesul doreste intarirea legislatiei impotriva fraudei in domeniul fondurilor europene
Data publicarii: 12-07-2012 | Finante-Banci
Comisia Europeana a propus miercuri noi reguli penale pentru lupta impotriva fraudei care afecteaza bugetul european, precum deturnarea de fonduri europene, care a costat circa 600 milioane de euro in 2010, potrivit datelor furnizate de statele membre, relateaza AFP.
In scopul de a-i proteja mai bine pe contribuabili, comisarii europeni Viviane Reding (justitie) si Algirdas Semeta (fiscalitate) au initiat o propunere de directiva care creeaza un cadru mai armonizat pentru a-i impiedica pe autorii fraudelor sa exploateze diferentele dintre sistemele juridice nationale.
''Nu se pune problema ca raufacatorii sa puna mana pe resursele care apartin UE'', a declarat dna Reding intr-o conferinta de presa la Bruxelles, recunoscand ca, in prezent, ''unele state membre pedepsesc o infractiune cu o pedeapsa cu inchisoarea in timp ce altele nu o sanctioneaza''.
In scopul remedierii acestei situatii, Bruxellesul vrea sa impuna in toate tarile UE sanctiuni minime cuprinse intre 6 luni si 5 ani de inchisoare in caz de frauda majora si deturnare de fonduri europene.
Comisia prevede definitii comune pentru infractiuni care prejudiciaza bugetul UE, precum si o armonizare a termenelor de prescriere in cazul in care o infractiune poate da loc unei anchete si urmariri in justitie.
''Banul contribuabilului european trebuie sa fie eficient protejat in fiecare stat membru. Odata cu propunerea pe care noi o prezentam, facem un pas important pe aceasta cale'', a declarat Semeta in timpul unei conferinte de presa.
In prezent, peste 90 % din fondurile bugetului european sunt administrate la nivel national. In 2010, au fost inregistrate 600 de cazuri de presupusa frauda referitoare cheltuieli si incasari ale UE. Statele membre au semnalat cazuri de presupusa frauda in valoare de 600 milioane de euro, reaminteste Comisia Europeana.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des