OCDE nu intrevede o reducere a somajului in actualul context economic
Data publicarii: 11-07-2012 | HR/Cariere
Rata somajului in economiile dezvoltate va ramane ridicata cel putin pana la finalul lui 2013, tinerii si angajatii necalificati urmand sa poarte povara celei mai slabe reveniri economice din ultimele patru decenii, a anuntat marti OCDE intr-un raport, preluat de agentia Reuters.
Nivelul somajului in cele 34 de tari din spatiul Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica va ramane la 7,7 procente la finalul anului viitor, un nivel apropiat de cel de 7,9% din luna mai si care se traduce prin 48 de milioane de persoane fara loc de munca, se precizeaza in raportul 2012 Employment Outlook.
Recenta deteriorare a situatiei economice a reprezentat o veste foarte proasta pentru piata muncii, a explicat secretarul general al OCDE, Angel Gurria. 'Este imperativ ca guvernele sa foloseasca toate mijloacele posibile pentru a-i ajuta pe cei care cauta un loc de munca, in special tineri, facilitand crearea de joburi si investind in educarea si calificarea tinerilor', a adaugat Gurria. El a prezentat concluziile raportului la Paris, unde se afla sediul organizatiei de tip think-tank.
Tarile trebuie sa atace problema crizei locurilor de munca cu masuri macroeconomice adecvate, incluzand masuri imediate in vederea stabilizarii sistemului bancar european. De asemenea, ar putea fi avuta in vedere si o relaxare a politicii fiscale daca guvernele isi vor asigura o anumita marja de manevra bugetara, a mai spus OCDE.
Provocarile cu care se vor confrunta factorii decizionali sunt, in anumite privinte, fara precedent, potrivit raportului: la aproape trei ani de la relansarea de dupa criza financiara globala, nivelul somajului din luna mai era cu doar 0,6 procente mai mic decat punctul culminant de 8,5% atins in octombrie 2009; angajarea in randul tinerilor a scazut cu aproape sapte procente, raportat la somajul global, de la inceputul crizei, iar angajarea pentru necalificati a scazut cu aproape 5 puncte.
Un alt aspect important este reprezentat de faptul ca locurile de munca temporare au crescut intr-un ritm sustinut, in contextul in care din ce in ce mai multe firme se tem sa faca angajari pe termen nelimitat din cauza climatului de nesiguranta economica. De asemenea, somajul pe termen lung a ajuns la 35 la suta din somajul total, fata de 27% inainte de criza, suscitand temeri cu privire la o crestere structurala, pe masura ce competentele se erodeaza.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă