OCDE nu intrevede o reducere a somajului in actualul context economic
Data publicarii: 11-07-2012 | HR/Cariere
Rata somajului in economiile dezvoltate va ramane ridicata cel putin pana la finalul lui 2013, tinerii si angajatii necalificati urmand sa poarte povara celei mai slabe reveniri economice din ultimele patru decenii, a anuntat marti OCDE intr-un raport, preluat de agentia Reuters.
Nivelul somajului in cele 34 de tari din spatiul Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica va ramane la 7,7 procente la finalul anului viitor, un nivel apropiat de cel de 7,9% din luna mai si care se traduce prin 48 de milioane de persoane fara loc de munca, se precizeaza in raportul 2012 Employment Outlook.
Recenta deteriorare a situatiei economice a reprezentat o veste foarte proasta pentru piata muncii, a explicat secretarul general al OCDE, Angel Gurria. 'Este imperativ ca guvernele sa foloseasca toate mijloacele posibile pentru a-i ajuta pe cei care cauta un loc de munca, in special tineri, facilitand crearea de joburi si investind in educarea si calificarea tinerilor', a adaugat Gurria. El a prezentat concluziile raportului la Paris, unde se afla sediul organizatiei de tip think-tank.
Tarile trebuie sa atace problema crizei locurilor de munca cu masuri macroeconomice adecvate, incluzand masuri imediate in vederea stabilizarii sistemului bancar european. De asemenea, ar putea fi avuta in vedere si o relaxare a politicii fiscale daca guvernele isi vor asigura o anumita marja de manevra bugetara, a mai spus OCDE.
Provocarile cu care se vor confrunta factorii decizionali sunt, in anumite privinte, fara precedent, potrivit raportului: la aproape trei ani de la relansarea de dupa criza financiara globala, nivelul somajului din luna mai era cu doar 0,6 procente mai mic decat punctul culminant de 8,5% atins in octombrie 2009; angajarea in randul tinerilor a scazut cu aproape sapte procente, raportat la somajul global, de la inceputul crizei, iar angajarea pentru necalificati a scazut cu aproape 5 puncte.
Un alt aspect important este reprezentat de faptul ca locurile de munca temporare au crescut intr-un ritm sustinut, in contextul in care din ce in ce mai multe firme se tem sa faca angajari pe termen nelimitat din cauza climatului de nesiguranta economica. De asemenea, somajul pe termen lung a ajuns la 35 la suta din somajul total, fata de 27% inainte de criza, suscitand temeri cu privire la o crestere structurala, pe masura ce competentele se erodeaza.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani