Grecia: guvernul Samaras obtine votul de incredere al parlamentului
Data publicarii: 09-07-2012 | International
Noul prim-ministru conservator grec Antonis Samaras, seful unui guvern de coalitie dreapta-stanga, a obtinut fara obstacole in noaptea de duminica spre luni votul de incredere al parlamentului pentru politica sa de relansare economica si privatizari, informeaza AP si AFP.
Mai mult de jumatate din cei 300 de membri ai parlamentului au votat in favoarea declaratiei de politica generala a lui Samaras, cu accent pe privatizare si relansarea economiei, un vot ce a intervenit cu doar cateva ore inainte de reuniunea ministrilor de finante din zona euro la Bruxelles, unde Grecia ramane inca pe agenda.
Toti cei 179 de deputati ai celor trei partide care sustin guvernul - conservator Noua Democratie /ND/, socialist PASOK si stanga democrata moderata Dimar - au votat pentru, noteaza AP.
Cele 121 de voturi impotriva guvernului au fost exprimate de parlamentarii coalitiei stangii radicale SYRIZA, Grecii Independenti /dreapta nationalista/, extrema-dreapta Zori de Aur /Hryssi Avghi/ si partidul comunist KKE.
Castigator al alegerilor legislative din 17 iunie dar fara majoritate, Samaras, presedintele partidului de dreapta Noua Democratie, a format un guvern de coalitie cu socialistii PASOK si micul partid al stangii democrate Dimar, putand conta astfel pe un total de 179 de locuri in parlament.
"Noi trebuie sa ne mentinem in zona euro, potrivit verdictului poporului grec", a declarat primul ministru la inchiderea dezbaterilor in parlament asupra politicii sale generale incepute vineri.
Samaras s-a angajat sa continue reformele mentionate in al doilea plan de ajutorare a tarii, dictate de creditorii UE si FMI si votate in februarie de parlament, dar ramase in urma in aplicare dupa o paranteza de trei luni de campanie electorala.
El mizeaza mai ales pe relansarea vastului program de privatizare pentru a umple vistieria goala a statului si a promis sa relaxeze austeritatea impusa de creditorii UE si FMI, dar care a aruncat tara intr-o grava recesiune, mentioneaza AFP.
Guvernul intentioneaza sa ceara creditorilor un termen suplimentar pentru ca "ajustarea bugetara sa nu intervina in cei doi ani prevazuti", ci dupa scadenta de la sfarsitul anului 2014 convenita in planul UE-FMI.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman
- Revolut anunță actualizarea IBAN-urilor locale și operaționalizarea sucursalei românești
- Schneider Electric colaborează cu GR3N pentru reciclarea plasticului și promovarea circularității în industria chimică
- NewCold intra in Romania prin achizitia unui teren de 9 hectare in nordul Bucurestiului