Guvernul a modificat Legea referendumului prin OUG
Data publicarii: 06-07-2012 | Actualitate
Guvernul a adoptat, in sedinta de miercuri, o ordonanta de urgenta care modifica Legea referendumului, a anuntat ministrul pentru relatia cu Parlamentul, Mircea Dusa.
"Guvernul considera ca prin textul de lege se aduc atingeri grave drepturilor cetatenesti in sensul ca se creeaza discriminari pozitive pentru anumite persoane", a spus Dusa.
Prin modificarea adusa de Executiv se revine la forma initiala a legii in care rezultatele votului unui referendum se valideaza cu jumatate plus unu din numarul alegatorilor prezenti la vot.
"Guvernul si majoritatea parlamentara considera ca prin textul de lege in vigoare, care a fost modificat acum doua luni, la initiativa unor parlamentari PDL, se aduc atingeri grave drepturilor cetatenesti prevazute de de articolul 16 din Constitutie. Se creeaza discriminari pozitive pentru anumite persoane. De asemenea, prin ordonanta aprobata azi se mai elimina o alta discriminare prevazuta in lege, care impiedica romanii din strainatate sa isi exercite dreptul constitutional de a se exprima prin vot", a explicat precizat Dusa.
El a mai spus ca PDL a operat modificari pe aceasta lege astfel incat "un referendum sa nu poata fi validat niciodata in Romania".
"Noi, prin aceasta ordonanta de urgenta, am pus de acord legea cu decizia Curtii nr. 420, adica referendumul se valideaza cu majoritatea simpla a voturilor valabil exprimate", a adaugat ministrul pentru relatia cu Parlamentul.
Intrebat de ce Guvernul modifica prin ordonanta de urgenta o lege care este contestata la Curtea Constitutionala, Dusa si-a exprimat indoiala ca aceasta institutie se va pronunta "in timp util".
"Urgenta este motivata si de faptul ca, probabil de poimaine, trebuie sa incepem calendarul pentru organizarea referendumului si consideram ca acest proiect de lege aprobat de PDL sa nu creeze discriminari pozitive", a mai spus Mircea Dusa.
El a sustinut ca se va modifica si prevederea similara din lege referitoare la referendumul in cazul primarilor, dar "prin lege", pentru ca "nu exista acum o urgenta legata de organizarea referendumului in cazul primarilor".
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii