Romania, amenintata cu suspendarea din CE
Data publicarii: 05-07-2012 | Finante-Banci
Procedura de suspendare a Romaniei din Consiliul European (CE) va fi initiata de liderul eurodeputatilor crestin-democrati germani, pentru "lipsa standardelor minime functionarii statului de drept”.
Eurodeputatul Markus Ferber, presedinte al delegatiei Germaniei (CSU-CDU), din Parlamentul European a declarat, in exclusivitate, pentru "Adevarul" Europa, ca va initia demersurile pentru o sanctiune fara precedent impotriva Romaniei din cauza "pericolelor care ameninta statul de drept".
"Sunt extrem de ingrijorat in legatura cu situatia din Romania. Ceea ce se intampla este impotriva spiritului si principiilor Uniunii Europene. Voi contacta Comisia Europeana si institutiile europene pentru a face toti pasii necesari in vederea suspendarii voturilor Romaniei din Consiliul European, pentru lipsa asigurarii standardelor minime functionarii statului de drept", a declarat Ferber.
Eurodeputatul german considera ca procedura nu va fi una usoara, deoarece va fi nevoie de vot in Parlamentul European si este dezamagit de pozitia socialistilor si a liberalilor, care au refuzat o dezbatere in plen, la Strasbourg, pe tema situatiei din Romania.
Politicienii germani iau atitudine
Vizavi de monitorizarea Comisiei Europene asupra justitiei romanesti si continuarea acesteia, Ferber a spus ca "este necesar ca un control sa continue", referindu-se apoi si la nerespectarea deciziilor Curtii Constitutionale.
Evolutiile din Romania "intrec in sens negativ tot ce am vazut pana acum in Ungaria", a declarat, pentru DPA, presedintele comisiei pentru afaceri europene din Bundestag, Gunther Krichbaum, informeaza RFI.
"Aici este vorba despre un partid care captureaza un stat intreg”, a mai spus Krichbaum, adaugand ca situatia din Romania trebuie discutata la nivel european.
Promisiune veche
Pe 3 iulie 2008, Markus Ferber avertiza, intr-un interviu pentru Deutsche Welle, ca, din cauza evolutiilor politice la acel moment - demiterea Monicai Macovei si precedenta incercare de suspendare a presedintelui Romaniei -, sa-i fie blocate fondurile europene.
"Inainte de aderare, Romania, prin vocea Guvernului, a Parlamentului, a presedintelui si a tuturor responsabililor implicati in aderare, si-a luat un angajament ferm pentru reforme. Multe promisiuni facute inainte de aderarea la UE nu au fost respectate. (...) Sper ca guvernul roman sa inteleaga, in special daca va analiza situatia din Bulgaria, unde Comisia a suspendat o parte din fondurile europene. Altfel, Romania va fi viitoarea tara vizata de Consiliul European", a spus atunci eurodeputatul german.
Sanctiuni pe care le risca Romania
Romania se poate astepta la un raport critic pe justitie, care sa arate in special lipsa de responsabilitate si vointa politica in respectarea justitiei. Raportul urmeaza sa fie finalizat in maximum doua saptamani.
Instanta europeana poate stabili amenzi uriase pentru statele membre si le obliga sa se conformeze regulilor UE.
Derapajele democratice din Ungaria au dus la masuri fara precedent pentru Budapesta. Comisia a anuntat ca, din cauza deficitului excesiv, nu va mai primi fondurile europene pe 2013.
Romania risca suspendarea fondurilor anul acesta, pe cinci programe operationale care inseamna practic peste 90% din finantarea nerambursabila ce ii este destinata, din cauza neregulilor in sistemul de achizitii publice si de management.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani