Comisia Europeana: Tarifele preferentiale ale Hidroelectrica catre ArcelorMittal sunt ilegale
Data publicarii: 04-07-2012 | Diverse
Comisia Europeana a initiat in aprilie cinci investigatii pentru a vedea daca Hidroelectrica a incalcat normele comunitare privind ajutorul de stat. Institutia europeana arata atunci ca sunt indicii cum ca statul a influentat compania sa incheie contracte de vanzare si cumparare a energiei la preturi preferentiale.
Hidroelectrica este investigata de Comisia Europeana pentru doua contracte semnate cu ArcelorMittal, potrivit Jurnalului TVR. Este primul caz aparut pe larg in Jurnalul Uniunii Europene, iar concluzia preliminara arata ca tarifele preferentiale acordate Combinatului de la Galati sunt ajutoare de stat ilegale.
"In acest stadiu, Comisia formuleaza concluzia ca tarifele preferentiale la energia electrica in favoarea grupului ArcelorMittal din Romania constituie ajutoare de stat ilegale", se arata in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.
In atentia Bruxellesului sunt inca patru dosare care-i vizeaza pe asa-numitii "baieti destepti" din energie. Toate pun sub semnul intrebarii preturile mici de vanzare a energiei electrice.
Contractele Hidroelectrica sunt verificate, din aprilie, de reprezentantii Comisiei Europene, care vor sa vada daca Hidroelectrica a vandut energie electrica la tarife preferentiale mai multor producatori de energie electrica, clienti industriali si comercianti. Prin asemenea practici, gigantul energetic roman i-ar fi favorizat pe beneficiari, carora le-a vandut energie sub pretul pietei, incalcand astfel normele Uniunii Europene in materie de ajutoare de stat.
In paralel, Consiliul Concurentei investigheaza posibile intelegeri intre companii, iar Ministerul Economiei incearca renegocierea contractelor bilaterale. Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei, spune ca este posibil ca ancheta sa fie oprita, daca se constata rectificarea situatiei.
"Nu exclud o varianta in care daca s-a rectificat, daca ajungem la o situatie care nu mai ridica semne de intrebare din punct de vedere concurential, investigatiile, teoretic, pot sa fie si oprite, dar e putin probabil. Daca cei de la Comisie vor constata ca pretul a fost atat de mic in aceste contracte incat avem de a face cu un ajutor pe care-l da statul prin Hidroelectrica, unor firme private, decizia va implica obligatia statului de a recupera ajutoarele oferite", a declarat Chiritoiu pentru TVR.
Consiliul Concurentei a declansat o investigatie privind posibila incalcare a legii concurentei de catre Hidroelectrica si companiile Energy Holding, Alpiq Romindustries, Alpiq Romenergie, Alro, Elsid, Electrocarbon, Euro-P.E.C. , Luxten Lighting Company, Electromagnetica, Energy Financing Team Romania, Energy Financing Team (Switzerland) AG.
In iunie, Hidroelectrica a reziliat primul contract cu "baietii destepti" - contractul incheiat cu firma EuroPEC, dupa ce aceasta nu a platit energia cumparata in ultimele sase luni.
Anterior, cel mai mare producator de energie electrica din Romania, Hidroelectrica, a intrat in insolventa, dar acest lucru nu a oprit ancheta Comisiei Europene.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani