FMI: Alegerile din toamna ar putea dezechilibra bugetul Romaniei
Data publicarii: 03-07-2012 | Politica
Principalele motoare ale cresterii economice de 1,5% din acest an ar trebui sa fie consumul intern si absorbtia fondurilor UE, potrivit oficialilor FMI.
Disciplina fiscala este esentiala pentru ca Romania sa faca fata presiunilor pe cheltuieli bugetare si pe tinta de deficit intr-un an electoral, se arata intr-un raport publicat de Fondul Monetar International (FMI).
Guvernul se afla, pe de o parte, sub presiunea relaxarii fiscale intr-un an electoral, iar pe de alta parte trebuie sa implementeze reforme dure pentru cresterea competitivitatii si respectarea angajamentelor asumate in fata organismelor internationale.
O alta problema a Executivului o reprezinta intarzierile in calendarul listarilor la bursa, programate pentru acest an.
Un caz elocvent este cel al Hidroelectrica, companie a carei listare la bursa, desi asumata in fata FMI-ului, va trebui amanata pentru 2013 din cauza intrarii in insolventa.
Totusi, la capitolul vesti bune, oficialii FMI considera ca tara noastra s-a incadrat in tinta de deficit stabilita pentru primul trimestru.
In acest an, principalele motoare ale cresterii economice de 1,5% ar trebui sa fie consumul intern si absorbtia fondurilor UE.
Potrivit agentiei de evaluare Moody's, doar 10% din datoria companiei Hidroelectrica are garantia directa a statului roman.
Hidroelectrica are, insa, datorii totale care depasesc doua miliarde de lei catre banci.
Inca nu s-au clarificat multe aspecte privind viitorul companiei. Creditorii vor putea de-abia in a doua jumatate a lunii august sa aleaga un administrator judiciar. Spre sfarsitul anului el va expune masurile de redresare.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii