Germania a blocat crearea mecanismelor pentru salvarea zonei euro
Data publicarii: 03-07-2012 | International
Sase reclamatii impotriva crearii mecanismului european de stabilitate ESM (European Stability Mechanism) si a acordului de intarire a disciplinei fiscale in zona euro au fost depuse la Curtea Constitutionala a Germaniei, scrie in editia sa de luni Die Welt, citata de portalul lenta.ru.
Ambele documente fusesera aprobate de Bundestag si Bundesrat (cele doua camere ale parlamentului german) la 29 iunie. Pentru intrarea in vigoare a acestora era necesara doar semnatura presedintelui Joachim Gauck. Cu toate acestea, el a refuzat sa le promulge pana cand Curtea Constitutionala nu va examina plangerile mentionate.
Reclamatiile au fost depuse de factiunea 'de stanga' din Bundestag, de Peter Gauweiler, membru CSU, societatea 'Mai multa democratie', de catre fostul ministru al justitiei Herta Daeubler-Gmelin si de catre expertul in drept constitutional Christoph Degenhart.
Acestor plangeri li s-au alaturat 12.000 de persoane, inclusiv Uniunea contribuabililor germani.
Principalul motiv invocat de reclamanti este incalcarea drepturilor parlamentului national ca urmare a instituirii ESM si a noului acord privind disciplina fiscala in UE.
Guvernul cancelarului Angela Merkel spera ca mecanismul de stabilitate, cu un fond de 700 miliarde de euro, sa inceapa sa functioneze de la 1 iulie a.c.. In prezent, exista un fond de stabilizare de 250 miliarde de euro, dar aceste resurse financiare nu sunt suficiente pentru a salva zona euro.
Acordul de intarire a disciplinei fiscale vizeaza prevenirea crizelor financiare in UE. Potrivit documentului, deficitul bugetar al statelor membre ale UE nu ar trebui sa fie mai mult de 0,5 la suta din PIB (Produsul Intern Brut).
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii