Wood: Privatizarea CEC este in ceata
Data publicarii: 13-10-2006In acest moment National Bank of Greece (NBG) pare favorita in competitia pentru prelarea Casei de Economii si Consemnatiuni (CEC), insa exista mari sanse ca intreg procesul de privatizare sa fie anulat, declarase analistul Wood & Co, Jiri Stanik, pe 14 septembrie. "Credem ca exista sanse reale ca intregul proces de privatizare sa fie anulat", afirmase analistul Wood.
"Banca greceasca NBG este mai bine pozitionata pentru a castiga in cursa pentru preluarea CEC, desi, in privatizare, nu poti fi niciodata sigur de deznodamant", afirma Stanik. "In acelasi timp, presiunile din partea reprezentantilor CEC si ale autoritatilor romanesti continua asupra celor doua banci ramase in cursa in masura in care presedintele bancii scoase la privatizare, Eugen Radulescu, a declarat ca o oferta acceptabila inseamna de cel putin 500 milioane euro", se arata in raportul Wood & Co din luna septembrie. Raportul Wood & Co din 14 septembrie amintea de informatii publicate de presa romana potrivit carora NBG ar oferi 500 milioane euro, iar OTP 450 milioane.
In august, chiar presedintele OTP exprimase indoieli privind finalizarea procesului de privatizare al CEC. "Ma indoiesc de faptul ca banca va fi vanduta noua sau altui cumparator, deoarece exista o mare discrepanta intre valoarea reala si cea estimata a bancii", declarase presedintele bancii OTP, Sandor Csanyi, la o conferinta de presa.
Forma finala a contractului de privatizare a CEC va fi discutata in sedinta de Guvern de saptamana viitoare, iar in cazul unor obiectii din partea consultantului contractul va fi aprobat in sedinta Executivului din 25 octombrie, a declarat, joi, ministrul finantelor, Sebastian Vladescu. Comisia de privatizare a CEC, reunita miercuri, nu a stabilit nici un termen pentru depunerea ofertelor financiare imbunatatite, contractul de privatizare urmand a fi modificat in Guvern.
Comisia de privatizare a dezbatut, in cadrul sedintei de miercuri, nivelul obligatiilor si penalitatilor care urmeaza a fi platite de castigator in cazul incalcarii unor reguli din contract, a afirmat Vladescu. "Cele doua banci finaliste au cerut un nivel mult mai mic al acestor plati. De asemenea, s-a discutat despre viitorul cotei detinute de statul roman la CEC in cazul unei fuziuni cu filialele romanesti a bancii castigatoare", a continuat ministrul.
Casa de Economii si Consemnatiuni este in plin proces de privatizare, OTP Bank din Ungaria si National Bank of Greece urmand sa depuna ofertele financiare finale de preluare a pachetului majoritar de actiuni. Termenul initial pentru depunerea ofertelor financiare imbunatatite de catre cele doua banci ramase in cursa pentru privatizarea CEC, OTP Ungaria si National Bank of Greece, a fost 31 august.
Potrivit strategiei de privatizare a CEC, statul va vinde pachetul majoritar de 69,9% din actiunile CEC. Contravaloarea a 9,9% din pachetul scos la vanzare va fi transferata Fondului Proprietatea. Alte 5% din actiuni vor fi vandute fostilor si actualilor angajati ai CEC, iar restul de actiuni pana la 100% va fi tranzactionat pe piata de capital. Pretul oferit pentru pachetul majoritar va fi decisiv pentru alegerea cumparatorului.
NewsIn
Redactia BankNews.ro
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman