Azomures poate parasi Bursa
Data publicarii: 26-06-2012 | Bursa
Traderul elvetian de ingrasaminte si cereale Ameropa Holding a ajuns sa controleze 96,43% din actiunile Azomures (AZO) si poate delista compania, dupa ce in oferta de preluare a cumparat 20% din titlurile producatorului de ingrasaminte chimice, cu 240,1 milioane lei. Potrivit datelor preliminare, Ameropa a reusit sa cumpere 108,1 milioane de actiuni, reprezenand 20,56% din capitalul Azomures. Rezultatele finale ale ofertei vor fi inregistrate maine sau joi in sistemul Bursei de Valori Bucuresti si ar putea diferi usor de cele preliminare.
Oferta de preluare a vizat un pachet reprezentand 24,12% din actiunile Azomures si s-a derulat in perioada 5 iunie - 25 iunie. Anterior lansarii ofertei, Ameropa controla indirect 75,87% din titlurile Azomures. Prin firma Pelican Fertilizers, pe care o detine, Ameropa a cumparat la jumatatea lunii martie firmele Eurofert si Azomures Holdings, de la investitorii turci care controlau Azomures.
Intrucat a ajuns sa detina peste 95% din actiunile Azomures, Ameropa poate cere celorlalti actionari ai companiei sa ii vanda titlurile la un pret echitabil inainte de delistarea companiei. De regula, pretul pe care actionarii minoritari il primesc inainte de delistare este acelasi cu cel propus in oferta de preluare. Potrivit legislatiei pietei de capital, o companie poate fi delistata in urma unei oferte de preluare daca ofertantul a ajuns sa detina peste 95% din actiunile societatii respective sau a preluat peste 90% din titlurile vizate in oferta.
In oferta de preluare, Ameropa a platit un pret de 2,22 lei/actiune, cu 8,8% peste cotatia de la Bursa anterioara lansarii operatiunii, de 2,02 lei/titlu. In aceasta perioada au fost plasate 5.045 de ordine de vanzare, cel mai mare vanzator fiind Fondul Proprietatea, care a cedat 11,12% din actiunile Azomures, pentru 130 milioane lei.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani