Soros: Europa risca sa ajunga un fel de imperiu german
Data publicarii: 25-06-2012 | International
Europa risca sa ajunga la un sistem care ar perpetua si adanci divergentele dintre statele creditor si cele debitor, transformand zona euro "intr-un fel de imperiu german", in timp ce tarile de la periferie ar deveni zone aflate permanent in depresiune", a declarat Soros intr-un interviu pentru Bloomberg Television.
"Chiar daca reusesti sa eviti acel accident similar cu ce s-a intamplat in 2008, cu falimentul Lehman Brothers - sa spunem ca eviti asta - Eurosistemul care ar rezulta ar perpetua divergentele dintre creditori si debitori si ar crea o Europa foarte, foarte diferita de societatea deschisa care a capturat imaginatiile oamenilor si a condus la crearea Uniunii Europene. Ar transforma-o intr-un sistem ierarhic, unde diviziunile dintre creditori si debitori ar deveni permanente si, in loc de un grup de tari dintre care niciuna nu domina, s-ar ajunge ca Germania sa se afle intr-o pozitie de dominatie permanenta, un fel de imperiu german, in timp ce statele de la periferie ar deveni zone aflate permanent in depresiune", a declarat Soros intr-un interviu pentru Bloomberg Television.
Soros recomanda UE sa infiinteze un fond care sa cumpere obligatiuni emise de Italia si Spania si avertizeaza ca moneda euro s-ar putea prabusi daca liderii europeni nu vor reusi, la summit-ul de la sfarsitul acestei saptamani, sa convina "masuri drastice" pentru solutionarea crizei.
Reputatul investitor crede ca zona euro ar trebui sa creeze o Autoritate fiscala europeana capabila sa cumpere obligatiuni de stat, cu conditia ca Italia si Spania sa implementeze masuri fiscale realiste, a afirmat Soros la Londra.
Finantarea achizitiilor de obligatiuni ar putea fi obtinuta prin vanzarea de titluri de trezorerie europene, garantate in comun de statele din zona euro, care ar avea dobanzi foarte avantajoase datorita acestor garantii, a spus el.
Franta si Italia fac presiuni asupra Germaniei sa accepte masuri decisive pentru rezolvarea crizei, dupa ce randamentul obligatiunilor spaniole cu maturitatea la 10 ani a depasit saptamana trecuta pragul psihologic de 7%, nivel considerat nesustenabil.
Integral in Money.ro.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii