Asociatia Salvati Dunarea si Delta: Delta Dunarii a mai murit putin
Data publicarii: Astazi, 21-06-2012 | Mediu
Deputatii au aprobat ieri modificarea legii 136/2011 de constituire a Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii. Printre prevederile votate sunt: introducerea vanatorii sportive, crearea unui Colegiu Coordonator, numit politic, si aprobarea unui algoritm neechitabil de impartire a taxelor provenite din exploatarea resurselor naturale. Asociatia Salvati Delta solicita Presedintelui Romaniei, Dl. Traian Basescu, sa nu promulge acest act normativ.
Fara niciun fel de justificare, in noul act legislativ, deputatii au aprobat ieri, 19 iunie 2012, introducerea vanatorii in Rezervatia Biosferei Delta Dunarii (RBDD). Vanatoarea sportiva pe teritoriul RBDD reprezinta o practica cu un impact deosebit de negativ, anual cazand prada acesteia sute de specii protejate de pasari si mamifere. Prin introducerea acestei practici, fara niciun fel de justificare sau reglementare, deputatii contribuie in mod decisiv la transformarea zonei intr-un veritabil parc de distractii pentru vanatori si braconieri.
Aceste masuri sunt cu atat mai neadecvate practicilor si recomandarilor internationale cu cat in luna iulie Romania va gazdui cea de-a unsprezecea sesiune a Conventiei Internationale a Zonelor Umede RAMSAR, Conventie din care face parte si Delta Dunarii.
Mentionam ca la adoptarea acestei masuri, deputatii nu au tinut cont de punctul de vedere al Administratiei Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii, al Academiei Romane, al Ministerului Mediului si Padurilor si al organizatiilor neguvernamentale de mediu, care au cerut prudenta maxima fata de aceasta masura, in repetate randuri.
Configuratia votului a fost urmatoarea: voturi pentru aprobarea legii - 89 PSD, 52 PNL, 8 PDL, 1 UDMR, minoritati 14, UNPR 8, neafiliati 5. Voturi impotriva: 58 PDL, PNL 2, UDMR 2. Abtineri: 7 PDL, UDMR 12, neafiliati 1.
Totodata, noul act legislativ sporeste controlul politic al RBDD prin constituirea unui nou organism, inutil, la nivelul RBDD. "Colegiul Coordonator" va fi alcatuit pe criterii strict politice, nu va avea in componenta niciun reprezentant al organizatiilor neguvernamentale de mediu, iar atributiile sale sunt inca necunoscute. Mentionam la ca nivelul RBDD exista deja trei organisme de coordonare si control si ne exprimam surprinderea fata de decizia curioasa si inutila a deputatilor din Parlamentul Romaniei. Amintim acestora ca RBDD are nevoie de parghii ferme pentru demararea politicilor de management al speciilor si nu de "comitete si comitii” inutile prin care in fapt se doreste controlul nemijlocit al zonei.
O alta prevedere defectuoasa a actului mentionat este impartirea taxelor provenite din accesul la resursele naturale. Potrivit noii legi, acestea finanteaza activitati "cu caracter socio-economic de pe teritoriul judetului inclusiv al RBDD[...], art 11". Amintim domnilor deputati din Parlamentul Romaniei ca finantarea cu ajutorul resurselor naturale neregenerabile a activitatilor socio-economice este o politica falimentara care si-a aratat din plin limitele si efectele nocive in istoria apropiata a Romaniei. Le aducem aminte domnilor deputati ca o rezervatie a biosferei are nevoie de politici care sa sprijine dezvoltarea durabila a comunitatilor si conservarea corespunzatoare a speciilor si habitatelor. Acest lucru inseamna asigurarea inteligenta, pe termen lung, a unui echilibru intre dezvoltarea economica, sociala si protectia mediului.
Avand in vedere motivele exprimate mai sus, Asociatia Salvati Dunarea si Delta (SDD) solicita Presedintelui Romaniei, Dl. Traian Basescu sa nu promulge acest act legislativ.
SDD va continua protestele pe aceasta tema si va sesiza birourile europene competente cu privire la tratamentul defectuos cu care una dintre cele mai valoroase zone umede din Europa si din lume este tratata.
SDD aduce aminte decidentilor din Parlamentul Romaniei ca Delta Dunarii are nevoie de management corespunzator al speciilor si habitatelor, precum si de politici oneste care sa sprijine dezvoltarea durabila a comunitatilor, si nu de interventii haotice menite sa exploateze putinul natural ramas in Delta Dunarii.
"De mai multe ori de cand vanatoarea a fost interzisa prin Legea 136/2011 - adica de un an de zile - s-a incercat reintroducerea ei prin presiunea imensa pe care o fac nomenclaturistii AJVPS la Ministerul Mediului, localnicii prin parghiile politice de partid, si mai ales prin cei aproape 100 de vanatori din Parlamentul Romaniei. Am reusit sa evitam pana acum reintroducerea prin proteste in fata Ministerului Mediului si in balconul Camerei Deputatilor. Conspiratia insa este transpartinica si nu consulta societatea civila! Adoptandu-se "vanatoarea rational reglementata" riscam sa avem in Delta Dunarii consecinte greu de evaluat la speciile strict protejate... Bunaoara, status quo-ul exploatationist al Deltei Dunarii continua indiferent de parerile ecologiste ale premierului Ponta!" spune Liviu Mihaiu, presedintele Asociatiei Salvati Dunarea si Delta.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice