Germania are datoria de a salva Euro (Die Welt)

Data publicarii: 14-06-2012 | Diverse
Europa se indreapta cu viteza maxima catre o catastrofa. Asta o stim. Ce nu stim sa facem e sa transformam situatia intr-o oportunitate. Cu mai multa disciplina in Sud si mai multa moralitate in Nord, UE si-ar putea recastiga credibilitatea.


Daca nu toti sunt de acord cu notiunea de deficit democratic al Uniunii Europene, nu prea exista critici ai urmatorului deficit: cel de incredere intre statele membre si cetatenii acestora. Lipsa de incredere este cea care a adus zona Euro aproape de implozie si cea care pericliteaza insusi conceptul de unitate europeana. Daca la inceputul crearii Uniunii existau bineinteles divergente, acum ele sunt mai profunde in loc sa fi fost rezolvate. S-a creat un discurs emotional periculos pe axa statelor lenese din sud si a celor despotice din nord.

 

Se spune ca austeritatea distruge continentul. In fapt, disciplina este menita sa reinstaureze increderea. Increderea tarilor din nord ca banii lor nu sunt aruncati pe fereastra si a celor din sud ca eforturile lor si suferintele oamenilor vor fi recunoscute si sprijinite. Raspunderea trebuie asumata de toate statele membre ale zonei Euro si ale UE. Fara aceasta unitate, fara incredere reciproca (ceea ce include si recunoasterea din partea Germaniei ca este cel mai mare profitor al monedei unice) UE va ramane o bucata de istorie si un proiect care nu a mai stiut sa isi indeplineasca telurile asumate.

 

De ce femeile nu au opinii (The Guardian)


Abia o cincime din articolele de opinie din presa internationala sunt scrise de femei. OK, marile ziare sunt cluburi de barbati, dar asta nu-i toata problema, relateaza RFI Romania.

 

La aproape un secol de cand femeile au primit drept de vot, puterea lor in politica si societate este abia la o cincime din potential - asta daca luam ca indicator numarul de articole de opinie semnate de femei in patru ziare de mare influenta internationala. Din aceste editoriale, majoritatea sunt pe teme precum familie, dar in chestiuni precum criza, proteste, economie sau razboiae prezenta autoarelor de editoriale este si mai mica.

Integral in Money.ro.
Ultimele stiri pe BankNews.ro: